Došla vám doma majonéza a teď ji potřebujete? Udělat si vlastní je jednodušší a rychlejší, než pro ni chodit do obchodu. Proč tedy dělat věci složitě, když to jde jednoduše? Poradíme, jak udělat domácí majonézu. Potřebujete na to doslova jen pár ingrediencí a ponorný mixér.
Pokrmy s majonézou či tatarkou jsou skoro vždycky lepší. Někdo nedá dopustit na Hellmann’s či Heinz, jiný zase na Vitanu, další na Poličanku anebo privátní značky řetězců. A někdo zase nemůže zapomenout na tradiční modrou Brněnku v kelímku.
Ať tak či onak, domácí majonéze se nic nevyrovná! A přitom ji zvládne doma úplně každý.
Nic, co byste neměli běžně doma. Potřebujete olej, vejce, hořčici, citronovou šťávu, sůl a koření dle libosti. Samozřejmě, že se dá majonéza vyšlehat ručně, ale doma určitě máte i ponorný mixér, který jako kouzelná hůlka promění tyto suroviny zázrakem během pár sekund v opravdovou lahůdku.
Pokud byste chtěli vyrobit domácí majonézu ručně metličkou, existuje vysoká pravděpodobnost, že se vám na první pokus nepodaří. Naopak s ponorným mixérem je úspěch zaručen téměř vždy.
Olej propůjčuje majonéze chuť a není jedno, který použijete. Sami si tedy budete muset vyzkoušet, ze kterého oleje vám chutná nejvíce. Velice výrazný je olivový olej, kterého je potřeba přidat více než například řepkového nebo slunečnicového. Majonéza z olivového oleje je také mnohem hustší a chuť olivového oleje je v ní silně patrná.
I řepkový olej v majonéze možná ucítíte, někomu se ale může zdát být více hořký, zatímco slunečnicový je jemný a chuťově neutrálnější. Neutrální je také hroznový olej, jeho cena ale bývá spíše vyšší. Pokud byste chtěli naopak vytvořit chuťově výraznou majonézu, dobře poslouží výše zmiňovaný olivový olej anebo sezamový.
Každému ovšem vyhovuje něco jiného, proto je potřeba najít si na vlastní domácí majonézu takový vhodný olej, se kterým bude váš výtvor chutnat vám i vaší rodině.
Domácí tatarská omáčka je rychlá na přípravu a skládá se z majonézy, nakládané zeleniny, kapar, koření a dalších přísad. Na přípravu tohoto lahodného receptu budete potřebovat tyčový mixér.
Teď už je jen na vás, jak si svoji majonézu dochutíte. Pokud se vám zdá příliš hutná, přidejte citronovou šťávu či bílé víno, případně klidně obojí. Solte ale opatrně, protože hořčice samotná může být dost slaná. Čerstvé bylinky budou v domácí majonéze také skvělé a třeba taková kurkuma ji pěkně obarví.
Majonézu v tuto chvíli podávejte, případně ji přikryjte nádobu potravinářskou fólií a umístěte do lednice pro pozdější použití. Spotřebovat byste ji ale měli co možná nejdříve, domácí majonéza totiž neobsahuje konzervanty a jsou v ní syrová vejce.
Zdroj: kupi.cz