Ačkoli se dá zázvor použít na vaření, do různých nápojů a dezertů, většina lidí po něm sahá právě tehdy, když se o ně pokouší nějaký bacil. Dokáže totiž zahnat počínající nachlazení a postavit rychle na nohy. Proto určitě není od věci si vytvořit doma nekonečnou zásobu zázvoru. Hodit se bude nejen v chřipkovém období. Navíc to není vůbec složité, uvidíte sami!
Zázvor pochází z jižní Asie, kde tvoří základ čínské medicíny. Kromě příjemně pálivé chuti a vůně má totiž také skvělé léčivé účinky. Je využíván jako koření, lék a díky své výrazné chuti se často přidává do různých alkoholických i nealkoholických nápojů, dezertů a sladkostí.
Přestože v České republice nejsou pro pěstování zázvoru zrovna ideální podmínky, doma v květináči či venku ve skleníku jej vypěstujete hravě.
Zázvor lze pěstovat úplně od semínka, případně přímo z oddenku, který seženete v každém supermarketu. Koupit se také dají sazenice zázvoru v různých zahradnictvích. Prodávají se ale jen velmi zřídka, a tak bude nejjednodušší variantou přidat zázvor do košíku právě během nakupování potravin.
Kupované oddenky zázvoru mají však jednu nevýhodu. Aby se zabránilo jejich klíčení po dobu, co leží v obchodě, jsou ošetřené speciálními chemickými látkami – inhibitory růstu. Předtím, než se pustíte do sázení, tedy dejte oddenek na den do vody, čímž se chemie zbavíte. A poté již můžete sázet.
Tip:
Zázvor roste pomalu, první výhonky tedy spatříte až po několika týdnech. Další trpělivost pak bude třeba vyvinout do doby, než budete chtít poprvé sklízet. Hlavní oddenek zázvoru budete moci sklidit až po 10 měsících od zasazení.
Mezitím ale můžete zhruba po 3 měsících odřezávat malé kousky oddenku (odhrňte hlínu, uřízněte a opět zahrňte) – na uvaření čaje vám budou určitě stačit. Po sklizení hlavního oddenku můžete nechat v půdě pár menších oddenků, ze kterých naroste nová rostlina, a zázvor tak budete mít donekonečna.
Zdroje: Healthline, Kupi