Máte rádi Nutellu a jí podobné lískooříškové pomazánky? Všichni víme, jak dobře chutná tato pochoutka namazaná na chleba nebo palačinky. Ale co si trochu zaexperimentovat a připravit z ní i jiné dobroty?
Kterou pomazánku vybrat?
Jak už název článku napovídá, do receptů se ideálně hodí Nutella. Pokud však nejste jejím fanouškem, ať už kvůli vysokému obsahu cukru nebo tuku, vsadit můžete i na zdravější varianty, např. od La Vida Vegan, Nuscobio nebo Čokoládovny Janek.
Uvidíte, že si sladké pečení s oříškovou pomazánkou zamilujete. Máme pro vás tři rychlé a snadné hrníčkové recepty, které musíte vyzkoušet.
Domácí nutella
Domácí nutella namazaná na krajíc chleba je perfektní snídaně pro každého milovníka sladkých dobrot. Tato lískooříšková pomazánka je hladká, krémová a skvěle se roztírá. Nutellu využijete také na sladké pečení a jistě oceníte i její složení, které budete mít díky domácí výrobě naprosto pod kontrolou.
Domácí nutella
Domácí nutella bez cukru
Vyrobte si domácí verzi nutelly bez cukru. Tato lískooříšková pomazánka je zdravější než ta klasická, obsahuje jen pár surovin a mohou ji s klidem jíst i vegani. Potřebujete pouze lískové oříšky, kakao, kokosový olej a špetku soli, tak se do toto pusťte.
Domácí nutella bez cukru
Jak připravit čokoládové cookies?
Honí vás mlsná? Připravte si výborné měkké nutellové cookies. Budou hotové do 30 minut a určitě s nimi potěšíte celou rodinu.
Které ingredience budete potřebovat?
- 1 a ½ hrnku hladké mouky
- ½ hrnku změklého másla (pokojové teploty)
- ⅓ hrnku třtinového cukru
- 1 velké vejce
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ hrnku čokoládových lupínků
- ½ hrnku Nutelly nebo jiné lískooříškové pomazánky
Jak postupovat?
- Nejprve dejte předehřát troubu na 175 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem.
- Ve větší misce ušlehejte pomocí ručního mixéru z másla a cukru hladkou pěnu. Poté přidejte vejce a opět prošlehejte.
- V jiné misce promíchejte mouku s jedlou sodou a přimíchejte ji k mokrým surovinám. Přidejte do směsi čokoládové lupínky a nakonec Nutellu. Těsto promíchejte jen trošku, aby byly sušenky hezky mramorované.
- Z těsta (množství cca jedné polévkové lžíce) vytvarujte kuličky a vyskládejte je na plech tak, aby měly mezi sebou cca 3 cm rozestup. Cookies pečte v troubě zhruba 10 minut, přičemž je během pečení jednou otočte.
- Po upečení můžete sušenky ještě posypat čokoládovými lupínky a špetkou mořské soli.
P Maxwell Photography / Shutterstock.com
Jak na nutellovo-banánový chléb?
Klasický banánový chléb se těší stále větší oblibě, najdete ho ve spoustě kaváren i pekáren. Co takhle si ho upéct doma a trochu jej vylepšit? Máme pro vás jednoduchý recept.
Co budete potřebovat na přípravu?
- 2 hrnky mouky
- 1 lžičku jedlé sody (ne vrchovatou)
- špetku soli
- ¼ hrnku rozpuštěného másla
- ¾ hrnku cukru
- 2 velká vejce
- 1 a ¼ hrnku šťouchaných, zralých banánů
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- ⅓ hrnku mléka
- ¾ hrnku Nutelly nebo jiné lískooříškové pomazánky
Irina Rostokina / Shutterstock.com
Jak postupovat?
- Dejte předehřát troubu na 180 °C. Formu na chleba (ideální velikost 23 x 13 cm) vymažte máslem a vysypte trochou mouky.
- V misce dobře promíchejte mouku, jedlou sodu a špetku soli.
- V jiné misce smíchejte cukr a rozpuštěné máslo. Přimíchejte rozšlehaná vejce, šťouchané banány, mléko, vanilkový extrakt a směs pořádně smíchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí. Přidejte ještě mouku a opět vše dobře promíchejte.
- Potřebné množství Nutelly dejte na cca 15–20 vteřin ohřát do mikrovlnné trouby, aby se dostatečně rozehřála. Poté ji smíchejte v misce s jedním hrnkem hotové směsi na banánový chleba. Tím vám vzniknou dvě různě barevná těsta.
- Do formy na chleba střídavě přidávejte po lžících světlé a tmavé těsto (chléb tak bude mít po upečení krásný mramorový vzhled) a dejte péct na cca 50–60 minut.
- Po hodině zapíchněte špejli a pokud se na ni nebude těsto lepit, vyndejte jej z trouby a nechte vychladnout. Teprve potom ho z formy opatrně vyklopte.
Brent Hofacker / Shutterstock.com
Recept na šnečky s Nutellou
Rychlovku pro každého ze dvou plátů listového těsta a Nutelly si určitě zamilujete. Šneky budete mít hotové za pár minut a jejich chuť vás určitě nezklame.
Které suroviny potřebujete?
- 2 kusy rozváleného listového těsta
- Nutellu nebo jinou lískooříškovou pomazánku
- 1 vejce
Jak postupovat?
- Rozložte si listové těsto a rovnoměrně ho pomažte Nutellou. Její množství zvažte dle chuti.
- Poté těsto podélně srolujte do rolády a nakrájejte ji na cca 1,5 cm široké plátky.
- Šneky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct do trouby na 180 °C dozlatova, tj. cca 15 minut.
- Můžete je podávat ještě teplé nebo nechat vychladnout.
Zdroj: Kupi