Pokud se chystáte připravovat pohoštění pro rodinu či partu kamarádů a chcete barevně i chuťově oživit váš stůl, vyzkoušejte tento dip z pečených paprik. Recept na něj pochází ze syrského města Aleppo. V arabštině se dipu říká muhammara. Jednou z hlavních ingrediencí jsou kromě paprik také vlašské ořechy, které jsou bohaté na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Dip si můžete namazat na pečivo, nebo jej jíst tradičně rukou pomocí arabského chleba.
Ingredience:
- 3 středně velké červené papriky
- 50 g strouhanky (lze použít jak klasická, tak i například kukuřičná)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička římského kmínu
- 2 lžíce olivového oleje (+ trochu na ozdobu)
- 1 lžíce melasy z granátového jablka
- 80 g vlašských ořechů
- hrst semínek z granátového jablka na ozdobu (není nutné)
Dostali jste chuť na papriku?
Postup:
- Papriky rozřízneme vejpůl a očistíme je od semínek. Půlky paprik dáme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme cca 20 min (slupka by se měla začít krabatit).
- Upečené papriky necháme vychladnout (nemusí být úplně studené, stačí jen, aby se s nimi dalo pracovat) a poté z nich oloupeme slupku.
- Oloupané papriky dáme společně se strouhankou, oloupaným česnekem, citronovou šťávou, římským kmínem, olivovým olejem a s melasou z granátového jablka (jinak řečeno se všemi ingrediencemi kromě vlašských ořechů) do stolního mixéru a rozmixujeme na hladkou pastu.
- Přidáme vlašské ořechy a opět lehce promixujeme. Mixujeme však jen velmi krátce, aby ořechy nebyly úplně na padrť. Jen tak pak budou v dipu příjemně křupat.
- Dip přendáme do mísy a ozdobíme trochou olivového oleje a semínky z granátového jablka.
- Servírujeme s arabským chlebem, krekry, zeleninou nebo s čímkoliv jiným, co máte rádi.
Dip chutná výborně teplý i studený.
Dobrou chuť přeje Majda z blogu Hungry Panda.