Zatímco v dřívějších dobách jsme zabijačky na vesnicích či v menších městech běžně potkávali, nyní jsou trošku na ústupu. Co vše víte o zabijačce? A ochutnali jste někdy čerstvou jitrnici? Podívejte se, kolik běžně stojí zabijačkové speciality, z jakých můžete vybírat i jak si je připravit doma.
Co je zabijačka?
Zabijačka je svým způsobem společenská událost, protože její organizace není zrovna jednoduchá. Navíc je časově i fyzicky dost náročná a pro dospělé je nezbytný pravidelný přísun rumu či slivovice.
V časných ranních hodinách se poráží domácí vepř a celý den se z něj připravují různé dobroty v podobě ovaru, škvarků, prdelačky, jitrnic, jelit a bourá se maso na pozdější využití.
shellygraphy / Shutterstock.com
Domácí zabijačkové hody
Jedním z důvodů, proč zabijačky už nejsou „in“, je skutečnost, že si čerstvé maso můžeme koupit kdykoliv v týdnu. Pokud však máte rádi domácí zabijačkové speciality, místo celého vepře je můžete vyrobit i z jednotlivých surovin.
Zabijačkové speciality
- Ovar – směs uvařeného masa, která se jí s nastrouhaným čerstvým křenem a chlebem
- Prdelačka – vývar z ovarového masa, do kterého se přidávají krev a kroupy
- Jitrnice/prejt – játra, maso, rohlíky a koření
- Jelita – jitrnice obohacená o krev a namočené kroupy
- Tlačenka – různé druhy masa se spojí směsí z vyvařených nožek a kůže (existuje i tmavá varianta, do které se přidává krev)
- Guláš – další využití vývaru z ovaru, ke kterému se přidávají méně ceněné kousky masa
Jan_Mach / Shutterstock.com
Domácí jitrnicový prejt – recept
Potřebujete:
- středně velké vepřové koleno
- 0,5 kg bůčku
- vepřová játra
- 5 bílých rohlíků
- hlavičku česneku
- majoránku
- čerstvě umletý černý pepř, sůl
- sádlo
- vybavení – skutečně ostrý nůž, mlýnek na maso, a pokud chcete dělat i jitrnice, pak i střívko a špejle
Postup:
- Uvařte koleno a nakrájejte ho nahrubo. Přidejte k němu uvařená vepřová játra a bůček a vše umelte v mlýnku na maso.
- Nakrájejte rohlíky na kostky a zalijte vývarem z masa (musí se nasáknout).
- Poté z nich vývar vymačkejte přes sítko a přidejte k namletému masu spolu s utřeným česnekem a kořením. Důkladně promíchejte.
- Směs vyložte do sádlem vymazaného pekáče. Pečte při 120 °C přibližně 1,5 hodiny, poté teplotu zvyšte a pečte ještě přibližně 20 minut, aby se vytvořila křupavá krustička. Podává se s bramborami a kysaným zelím.
Kolik stojí jitrnice a jelito?
Pokud je pro vás představa vyváření příliš, neváhejte a pořiďte si již hotovou jitrnici nebo jelito. Jak ohřát jitrnici? Nejlépe chutná, pokud ji osmažíte na pánvi s lžičkou másla (případně sádla). Dá se také zapéct při 160 °C v troubě (více křupe kůrčička a hrozí menší riziko protržení střívka).
Cena
- Jitrnice: od 150 Kč/kg (v akci ve Flopu seženete od 109 Kč/kg)
- Jelita: od 130 Kč/Kg (v akci ve Flopu seženete od 109 Kč/kg)
- Jelítkový prejt: od 130 Kč/kg (v akci v Lidlu seženete od 90 Kč/kg)
- Jitrnicový prejt: 130 Kč/kg (v akci v Lidlu seženete od 90 Kč/kg)
Marian Weyo / Shutterstock.com
Je zabijačka zdravá?
Dříve, když lidé nekonzumovali maso 3× denně, ale spíše 3× měsíčně, byla zabijačka příjemným zpestřením jídelníčku. Navíc se vepřové maso postaralo o vytvoření potřebných zásob energie na zimní období. V současnosti je však pro mnohé kardiology přímou cestou k infarktu. Pravda nicméně leží někde uprostřed.
Zabijačková paštika z pečeného masa
Zabijačková paštika z pečeného masa potěší nejednoho milovníka poctivého jídla svou lahodnou chutí. Její příprava je navíc jednodušší, něž by se mohlo na první pohled zdát.
Zabijačková paštika z pečeného masa
5 tipů, jak zvládnout zabijačku ve zdraví
- Preferujte spíše libové kousky masa.
- Jezte malé porce.
- Dávejte si pauzy mezi dobrotami, jinak vaše trávení pojede nonstop celý den.
- Prokládejte jídlo zeleninou, ideálně kysaným zelím nebo jablky s křenem (podporují trávení).
- Zbytečně to nepřehánějte s alkoholem.
Zdroj: Kupi.cz