K masopustnímu období, které je v plném proudu, neodmyslitelně patří nadýchané koblihy. Pokud chcete dodržet tradici, měli byste si je připravit na tzv. Tučný čtvrtek, připadající na 8. února. Právě v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl po celý rok při síle.
Smažené sladké pečivo, plněné nejčastěji marmeládou nebo povidly, se poprvé objevilo už ve středověku ve 14. století a záhy se stalo velmi oblíbeným. Koblihy připravovali tzv. pekaři kobližníci, kteří se na tuto dobrotu specializovali.
Koblihy ale byly drahé, proto si je některé hospodyňky připravovaly samy. A to zejména v období masopustu, kdy se podávaly nejen na Tučný čtvrtek, ale i při průvodu masek, který se může konat kdykoli během masopustního období. Koblihy jsou totiž stejně jako maso součástí výslužky pro maškary.
Dnes tradiční průvody masek vidíte spíše na vesnicích a v menších městech, ale dobré koblihy si můžete připravit i tak. A při jejich servírování natěšeným strávníkům můžete zaperlit i znalostmi z historie.
Receptura koblih se vyvíjí dodnes a prochází různými obměnami. Pár věcí ale musíte dodržet, pokud je chcete připravit podle tradičních postupů. A to základní recept na těsto a smažení. Někteří pekaři dávají poslední dobou přednost pečení koblih, které jsou díky absenci oleje o něco zdravější variantou. Ty pravé koblihy ale byly, jsou a budou smažené a vděčíme za to plodům buku neboli bukvicím.
Naši předci totiž až do začátku 20. století lisovali v zimním období plody bukvic, z nichž získávali kvalitní olej. Bukvice obsahují kolem 40–50 % tuku a chutí připomínají lískové oříšky. Lidé ale tehdy ještě neuměli vylisovaný olej konzervovat, a tak bylo potřeba jej zpracovat co nejdříve. Proto se zrodily koblihy.
Koblihy si můžete připravit jak kynuté, tak tvarohové. A náplň? Ta je zcela na vaší fantazii. Masopustní pečivo se od nepaměti plnilo marmeládou a povidly. Později se přidaly i čokoláda, nugát či pudink.
Křupavé čokoládové donuty, to je lahodná pochoutka, kterou zvládne připravit každý. Tyto dobroty ve tvaru koblížků jsou ideální, když máte chuť na něco sladkého, ale nechcete péct nebo dělat nic moc složitého.
Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme dvě lžíce mouky, tři lžíce vlažného mléka, lžičku cukru a přikryjeme utěrkou. Zakrytou misku dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Mezitím utřeme žloutky s máslem, lžičkou cukru a rumem.
Poté přidáme mouku, kvásek, zbylé mléko a zaděláme v hladké těsto, které se nebude chytat vařečky ani mísy. Hotové těsto zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout alespoň jednu hodinu. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a každý vyválíme na zhruba 1 cm vysoký plát.
Formičkou ve tvaru kolečka nebo skleničkou vykrajujeme tvary koblih a do jejich středu dáme lžičku a půl marmelády. Z druhého dílu těsta vykrájíme vršky, kterými náplň přikryjeme. Upevníme ještě důkladně rukou, aby náplň nevytekla. V hrnci rozpálíme pořádnou vrstvu oleje, aby v něm koblížky při smažení plavaly. Smažíme je z obou stran dozlatova. Koblihy necháme okapat na papírovém ubrousku, na závěr posypeme moučkovým cukrem.
Pokud vás tlačí čas, zkuste masopustní koblížky z tvarohu, které nejsou tak náročné na přípravu.
Churros s čokoládou skvěle chutnají a svou chutí připomínají u nás tolik oblíbené koblížky. Tato smažená španělská delikatesa vonící po skořici zaručeně potěší malé i velké mlsouny.
V míse smícháme tvaroh s hladkou moukou, vejci, kypřicím práškem, rumem, špetkou soli a vanilkovým cukrem a vytvoříme řidší těsto. Necháme chvíli odpočinout a v hrnci rozpálíme olej. Pomocí lžičky vykrajujeme z těsta malé kuličky, které vložíme do rozpáleného oleje. Smažíme z obou stran a po vyjmutí vložíme na papírový ubrousek. Nadýchané koblihy poprášíme moučkovým cukrem smíchaným se skořicí, případně skořicovým cukrem.
Tip: Ať už vyzkoušíte jakýkoli recept, vložte při smažení do hrnce plátek mrkve, který zamezí přepalování tuku.
Zdroj: kupi.cz