Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Upečte si doma kváskový chléb. Bude křupavý a vydrží čerstvý až týden!

Čerstvě upečený nakrájený kváskový chléb Yaroslav Astakhov / Shutterstock.com

Pokud jste někdy ochutnali domácí, dokonale křupavý kváskový chléb, jen těžko se vrátíte k běžnému pečivu ze supermarketu. Domácí chléb má navíc tu výhodu, že si svou chuť a čerstvost uchová mnohem déle. Při správném skladování vám vydrží klidně i týden. Jak si takovou lahůdku připravit u sebe doma?

Přečtěte si také

Dubajská čokoláda konečně i v Tescu a za bezkonkurenční cenu! Ale pozor, mizí rychlostí blesku
Dubajská čokoláda konečně i v Tescu a za bezkonkurenční cenu! Ale pozor, mizí rychlostí blesku

Kvásek na chleba

Pro upečení toho pravého kváskového chleba budete potřebovat žitnou či chlebovou mouku, hladkou pšeničnou mouku, sůl a kmín. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí je ale kvásek! Pokud máte alespoň pět dní času, můžete si doma připravit vlastní kvásek pomocí mouky, vody a správné pokojové teploty.

Kde sehnat kvásek?

Komunita domácích pekařů se ale stále rozrůstá, a tak vám práci ulehčí třeba praktická aplikace Pecempecen.cz. Zde si můžete podle mapy najít, v jaké oblasti či městě poblíž najdete dobrovolníka, který vám již připravený kvásek dá k dispozici. Jakmile jej budete mít v ruce, pečení může začít!

Žitný kvásek na chleba
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Střední

Žitný kvásek na chleba

Naučte se péct pečivo postaru a vypěstujte si žitný kvas, který vám vydrží klidně do konce života. Už nebudete potřebovat droždí, stačí jen mouka a voda. Navíc chléb z kvasu je až neuvěřitelně vláčný a vydrží dlouho čerstvý. Pro přípravu kvásku potřebujete několik dnů (celkem asi 7–10), denně vám však stačí jen pár minut. Tady je jednoduchý návod, jak na to.

Žitný kvásek na chleba

Kváskový chléb – recept

Suroviny na 1 bochník:

  • 300 g kvasu (lžička připraveného kvásku, 150 ml vody a 150 g žitné mouky)
  • 600 g hladké mouky
  • 350 ml vody
  • lžička soli
  • kmín

Jak upéct kváskový chléb:

  1. Lžičku kvásku rozmíchejte se 150 ml vlažné vody a přidejte 150 g žitné mouky. Tak získáte hutný kvas, který přiklopte pokličkou a nechte 12 hodin kvasit v pokojové teplotě. Za tuto dobu dosáhne své maximální výšky. Plánujete-li péct chléb opakovaně, kus kvásku odeberte do extra skleničky a dejte do lednice.
  2. Zbytek kvasu dejte do mísy a přidejte hladkou mouku, vodu, kmín a sůl a vypracujte těsto. Nechte jej alespoň 30 minut odpočinout, pak ho znovu párkrát prohněťte. Po další půlhodince odpočinku jej na válu bude třeba ještě pár minut hníst a přidávat k němu mouku, aby se bochník nelepil.
  3. Pomoučený bochník si ještě minimálně další hodinku odpočine na válu a teprve poté je připravený k pečení. Chléb pečte na maximální teplotu trouby (nejlépe na 250 °C) na rozpáleném plechu.
sweet marshmallow / Shutterstock.com

Pomocníci pro pečení chleba

Kuchyňský robot

Těsto na chleba je důležité velmi dobře propracovat. Pokud máte silné bicepsy, můžete se do toho pustit ručně. Hodně práce vám ale usnadní elektrický hnětač. Na začátku buďte k těstu jemní a hněťte jej na nejnižší stupeň a postupně přidávejte na otáčkách. Nezapomeňte, že úkolem je do těsta dostat co možná nejvíce vzduchu, a tak jej hodně nadzvedávejte, aby se provzdušnilo.

Domácí toustový chléb
Čas přípravy: 3 hod 30 min Obtížnost: Náročný

Domácí toustový chléb

Toustový chléb je základem pro nejrůznější sendviče a toasty. Běžně ho koupíte v supermarketech, a to ve více variantách. I když je nabídka velká, zkuste si toustový chléb upéct doma! Je krásně vláčný a za trochu námahy rozhodně stojí. Pojďte si ho upéct s námi!

Domácí toustový chléb

Ošatka

Důležitou pomůckou při pečení chleba je ošatka. V té chléb necháte před pečením odpočívat a získá svůj typický tvar. Vybírejte lýkové nebo proutěné výrobky, které před použitím důkladně vysypte moukou nebo škrobem. V téhle fázi se vyplatí nezapomenout ani na nejmenší spáry, aby se vám bochník do ošatky nepřilepil.

Kde koupit ošatku na chleba?

Pokud jste na ošatku v obchodech ještě nenarazili, kupte si ji např. v domácích potřebách Orion a můžete si vybrat požadovanou velikost i tvar. Ošatku i s miskou na domácí chléb pořídíte rovněž v prodejnách Tescoma za 459 Kč a dalších prodejnách s domácími či kuchyňskými potřebami.

Dudaeva / Shutterstock.com

Keramická forma na chleba

Myslíte to s pečením chleba vážně? Pořiďte si i keramickou chlebovou formu na pečení, která se v troubě rozpálí na vysokou teplotu. Dobře vám ale poslouží i kastrol s poklicí nebo pekáč s víkem.

Chlebník

Chcete-li, aby vám upečený chléb vydržel skvělý až týden, je třeba jej správně skladovat. Nedávejte jej do igelitového sáčku! Tím na chleba akorát přivoláte plíseň. Bochník zabalte do lněné utěrky a vložte jej do dřevěného chlebníku. Tak jej uchováte až do posledního drobečku.

Zdroj: autorský recept Gabriela Krohová