Milovníkům zeleného čaje nebo zdravého životního stylu jistě v posledních pár letech neunikl trend japonského nápoje matcha. Jeho chuť si můžeme vychutnat i v pohodlí domova, ale čím dál častěji se již objevuje i v nabídce některých kaváren. Oblíbíte si ho také? Poradíme, jak na jeho přípravu.
Japonský zelený čaj matcha je produktem čajovníku čínského (Camellia sinensis). V zásadě jde o stoprocentní zelený čaj, rozemletý na velmi malá zrníčka o velikosti 5 až 10 mikronů, díky čemuž nám může připomínat jemný pudr.
Tato pro čaj až neobvyklá prášková podoba je pro naše tělo výhodná, neboť je jeho konzumací schopné využít veškeré blahodárné účinky a potenciál, jenž nám čajovník nabízí.
Matcha latte je variace na matcha tea, která rozhodně stojí za vyzkoušení. Pokud nepijete kávu, ale přesto byste chtěli být nabití energií, je tento horký nápoj s napěněným mlékem ideální volbou.
Nejpopulárnější japonský zelený čaj sencha, z něhož matcha pochází, se pěstuje na velkých čajových plantážích, které se měsíc před samotnou sklizní opatří speciální stínicí technikou. Ta zabrání průniku slunečních paprsků až o celých 90 %.
Nedostatek slunečního záření rostlina začne kompenzovat intenzivnější produkcí chlorofylu, což se následně projeví větším podílem aminokyselin a smaragdovou barvou.
K výrobě pravého matcha čaje se využívá pouze čajová dužina, která nepodléhá fermentaci ani žádnému „přikrášlení“ barvivy, různými přísadami či konzervačními látkami. Proto při jeho výběru a koupi dbejte na tři základní vlastnosti – barvu, chuť a certifikaci.
Barva by měla být čistě zelená až smaragdová, určitě ne žlutá nebo hnědá. Typická je jemná chuť s minimálním náznakem trpkosti, ovšem ne zcela trpká. A díky certifikaci budete vědět, odkud čaj pochází. Další výhodou může být biokvalita, která ručí za čistě přírodní pěstování.
Asi největší rozdíl mezi čajem matcha a tím klasickým zeleným je, kromě množství obsažených látek, v jeho přípravě. Nejjednodušší je použít shaker, přidat do něj cca 2 g čaje a přilít 300 ml vody (ideálně by měla mít kolem 65 °C, ale lze připravit i studenou verzi) a protřepat.
Klasický způsob přípravy je trochu zdlouhavější. Budete potřebovat bambusovou lžičku, metličku a misku na čaj. Nejdříve přidáte do misky pomocí bambusové lžičky matchu, přilijete trochu vody a metličkou prášek rozmícháte. Pak dolijete zbytek vody a našleháte na pěnu.
Do čaje můžete přidat i med nebo sirup, vodu vyměnit za jakékoliv mléko, případně prášek použít k přípravě dezertů, zmrzlin a podobně.
Tento japonský zázračný nápoj obsahuje draslík, vápník i železo, také vitamíny A a C či bílkoviny. Největší podíl aminokyselin tvoří L-theanin, který se přirozeně vyskytuje pouze v zeleném čaji a je známý jako přírodní ladič organismu – schopný navodit relaxační stav bez pocitu ospalosti a zvýšit aktivitu alfa vln přispívajících ke kvalitě spánku.
Matcha posiluje paměť a koncentraci, jelikož obsahuje čajový kofein (thein), který se do těla uvolňuje, na rozdíl od kofeinu v kávě, postupně po dobu 3 až 6 hodin. Také podporuje imunitní systém a je zdrojem velmi prospěšného antioxidantu katechinu. Pomáhá se spalováním kalorií a detoxikací organismu. Doporučená denní dávka je 2 až 6 g.
Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, webmd.com