Vajíčka jsou v kuchyni jednou z nejdůležitějších ingrediencí. Pokud vám však došla, nemůžete je konzumovat ze zdravotních důvodů, nechcete je zařadit do svého jídelníčku, nebo jsou pro vás příliš drahá, máme pro vás skvělou zprávu! Existuje několik jednoduchých způsobů, jak je nahradit. Nechte se inspirovat našimi tipy.
V jídlech vajíčka slouží hned k několika účelům. V těstech a směsích fungují jako pojicí hmota a mají také kypřicí funkci – výsledné pokrmy jsou pak díky nim krásně vláčné a nadýchané. To stejné ale svede i spousta dalších surovin, kterými můžete vajíčka (podle jejich zamýšlené funkce v pokrmu) nahradit.
Vždy ovšem mějte na paměti, že je takto vhodné v receptech nahrazovat maximálně tři vejce. Pokud je jich zapotřebí více, jsou v daném jídle zásadní a nebude to bez nich ono.
Rozmačkané banány dodají pokrmům vláčnost a těsto nebude tak dusivé. Hodí se jako náhrada za vajíčka do muffinů, moučníků, sladkých chlebíčků, korpusů na dort i krémů, kterým navíc propůjčí neodolatelnou banánovou chuť.
Stejně jako banány dodá těstu vláčnost a vlhkost, ale na rozdíl od nich jablečné pyré tolik neovlivní chuť. Ideální je použít to neslazené (pokud máte slazené, o něco snižte množství cukru v receptu). Hodí se do sladkých moučníků, palačinek, lívanců, koláčů apod.
Pokud je v receptu jen jedno vajíčko, můžete ho nahradit rostlinným olejem (např. slunečnicovým). Více vajec se tímto způsobem nedoporučuje nahrazovat, protože množství oleje by mohlo nepříznivě ovlivnit výslednou chuť i konzistenci.
V receptech nahradí vajíčka jako pojivo, například při přípravě různých placek, karbanátků, nádivek nebo lívanečků.
Všude tam, kde potřebujete vyšlehaný sníh z bílků, můžete použít nálev z konzervované cizrny. Vyšlehejte jej stejně jako bílky, ideálně elektrickým šlehačem – rostlinný sníh bude hotový rychleji.
Na trhu existují také různé průmyslové náhražky vajec v podobě sušeného prášku, který se rozmíchává ve vodě. Využijete jej při pečení i vaření a je také ideální na cestování.
Zdroj: Kupi