Kolikrát jste si brousili zuby na krásně vypadající zákusek v cukrárně, který vás i přes nemalou cenu nakonec zklamal? Oblečte si zástěru, nažhavte troubu a pusťte se do pečení čokoládové rolády, kterou by vám mohli někteří cukráři i závidět. To ale není tak důležité jako radost, jakou váš domácí výtvor nadělá celé rodině.
Recept na čokoládovou roládu
Ingredience:
Piškot:
- 3 vejce
- 60 g cukru
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 50 g hladké mouky
- 12 g kakaa
Krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 100 g 70% čokolády
- 30 g kakaa
- 70 g cukru
- 250 g mascarpone
Na dokončení:
- džem – podle chuti nebo ovoce, kterým budete roládu zdobit
- čokoládové kousky, kokos či oříšky
- oblíbené ovoce vhodné na zdobení
- kakao
- můžete použít i mátu nebo meduňku
Postup:
- Den předem si připravte krém. Smetanu nalijte do hrnce, přidejte kakao a cukr a metlou promíchávejte. Přiveďte k varu, stáhněte z plotny a přisypejte nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se nerozpustí. Zchladlou směs pak dejte přes noc vychladit do lednice.
- Troubu předehřejte na 180 °C v režimu horkovzduch.
- Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, přidejte olej a zlehka promíchejte. Do mísy poté prosejte mouku s kakaem a důkladně vmíchejte.
- Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem, pokud možno rovnoměrně, vložte do trouby a pečte 8 minut. Poté jej z trouby vyndejte a nechte 2 minuty odpočinout. Plát dále přendejte na čistou utěrku, srolujte a nechte zchladnout.
- Z lednice vyndejte předpřipravený krém, k čokoládové smetaně přidejte mascarpone a vyšlehejte mixérem. Část krému (cca třetinu) si odložte stranou na ozdobení.
- Plát rozmotejte a rovnoměrně potřete džemem. Poté na piškot rozetřete krém a znovu srolujte.
- Roládu potřete krémem a posypejte kakaem. Ozdobte zbývajícím krémem pomocí zdobicího sáčku s ozdobnou špičkou a doplňte ovocem. Na závěr můžete vše také posypat oříšky, čokoládou nebo kokosem.
Zdroj: kupi.cz