Sladká dobrota plná mandlí! Přesně takovou představu by nám měl marcipán asociovat. Opravdu ale v našich chuťových vzpomínkách doznívá sladká chuť? Dnešní podoba marcipánu se mnohdy od původní středověké lahůdky odklání – a dokonce jsou za něj považovány i hmoty, které žádné mandle ve skutečnosti neobsahují a podle vyhlášky by se tak ani jmenovat neměly.
Středověk byl klíčovou dobou pro rozšíření marcipánu po Evropě. Během 13. století se z Persie dostal do Benátek, odkud se dál prostřednictvím obchodních cest šířil zejména po šlechtických dvorech na kontinentu. Marcipán nicméně vznikl dlouhou dobu předtím.
Už staří Řekové si prý vychutnávali směs drcených mandlí s medem – mandlová lahůdka podobná dnešní formě marcipánu vznikla údajně kolem 8. století v Orientu. Až do 18. století se jí přikládaly léčivé a povzbuzující účinky a šlo o exkluzivní zboží, které si kdekdo nemohl dovolit. Jeho výjimečnost klesala se stoupající dostupností cukru a díky využívaní modernějších technologií.
Kupte se slevou Mandle Tesco.
V dnešní době je marcipán něco tak tradičního, že se nepřikládá někdejší luxusní delikatese žádná velká váha. Alespoň tedy u nás, avšak třeba v Německu je tomu jinak.
Německo, konkrétně město Lübeck, je považováno za marcipánové království. Jeho výroba dlouho patřila do rukou tamějších lékárníků a roku 1806 tam vznikla první manufaktura Niederegger. Marcipán nesoucí ochrannou známku se z městečka dováží do 65 dalších zemí a je považován za ten nejlepší na celém světě.
Kvalitní marcipán obsahuje pouze 2 ingredience – mandle a cukr, ideálně v poměru 1:1. S narůstajícím podílem cukru se jakost marcipánu snižuje. Naopak čím vyšší podíl mandlí, tím lépe, ovšem k cukrářským účelům (k potahování dortů) se používá marcipán s jejich 30% podílem, aby šel lépe táhnout.
Od potahování marcipánem se však upouští, nahrazují jej potahové hmoty. Marcipán má totiž jednu estetickou nevýhodu – nelze docílit sněhobílé barvy a takové jemnosti, jako poskytují hmoty na bázi cukrových sirupů a škrobu.
Díky tomu byste se neměli setkat s nepříliš chutnými náhražkami, které s marcipánem nemají nic společného. A pakliže máte chuť pustit se do marcipánového experimentu doma, zkuste náš recept – pravděpodobně ale nedocílíte jemnosti německého marcipánu, protože málokdo disponuje v domácnosti tak výkonnými stroji, které dokážou vyšlehat hmotu najemno.
Kupte se slevou Bonboniéra Merci.
Postup:
Tip: Marcipán můžete využít do těst, pro výrobu figurek, bonbonů anebo do pralinek.