Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Mobilní aplikace

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Dejte šanci krůtímu masu! Obsahuje velké množství bílkovin a má nejnižší obsah tuku

Krutí maso na talířku, koření, česnek a bylinky Tetiana Chernykova / Shutterstock.com

Jestli máte rádi maso, krůtí by rozhodně nemělo chybět ve vašem jídelníčku. Proč? Protože oproti jiným druhům masa, včetně kuřecího, má vysoký obsah bílkovin a zároveň nejméně tuku ve svalovině. Díky tomu je ideální i při redukční dietě. Víte, jak si ho správně připravit?

Přečtěte si také

Pijete několik šálků kávy denně? Pozor, může to být nebezpečné, říkají experti
Pijete několik šálků kávy denně? Pozor, může to být nebezpečné, říkají experti

Co jíst z krůtího masa?

  • Krůtí prsa – jedná se o světlejší maso, které mnohým připomíná telecí. Vhodné je k pečení, grilování i smažení, případně do zeleninových směsí. Můžete z nich připravit i chutné špízy – zkuste třeba jejich odlehčenou verzi: Krůta, paprika, cibule a cuketa.
  • Stehna – tmavší a pevnější maso, které lehce chutná po zvěřině. Spodní stehno se hodí i na uzení, horní naopak oceníte na řízky či jako steak nebo pečeni. Udrží v sobě totiž nejvíc šťávy. Horní část se hodí také na „ptáčky“ a rolády. A pokud jej namelete, můžete z něj stvořit zdravější verzi kebabu či hamburgerů. Místo housky pak můžete krůtí burgery zabalit do plátků ledového salátu.
Krůtí vývar
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Krůtí vývar

Kvalitní a silný krůtí vývar vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Jeho příprava je snadná a připravit jej zvládne i začátečník. Výrazné chuti pak docílíte, pokud jej necháte dlouze táhnout na mírném stupni několik hodin.

Krůtí vývar
Krůtí roláda se špenátem a sušenými rajčaty
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Krůtí roláda se špenátem a sušenými rajčaty

Příprava rolády je trochu pracnější, ale pokud tento recept zkusíte připravit doma, zaručeně se po roládě zapráší. Můžete ji servírovat jako slavnostní jídlo nebo chutný nedělní oběd. Navíc s náplní můžete experimentovat, ke krůtímu masu se totiž hodí spousta surovin, takže může být vaše roláda pokaždé jiná.

Krůtí roláda se špenátem a sušenými rajčaty
  • Maso z křídel – nejvíce připomíná kuřecí maso. Hodí se na party připravené ve směsi zázvoru, cibule a česneku, případně s dipem ze zakysané smetany.
  • Letky – nejlepší jsou grilované. Dejte si ale pozor na jejich velký podíl kůže, která také obsahuje tuk.
  • Maso z krku – pokud chcete podpořit svou imunitu, sáhněte po tomto mase a uvařte silný vývar – přidejte do něj třeba celou cibuli, nové koření, pepř a sůl, případně špetku muškátového oříšku.
  • Maso z boku – i zde najdeme relativně dost tuku, nejvhodnější použití je do polévek.
Africa Studio / Shutterstock.com
  • Malý bederní sval – krůtí pochoutka, ze které vytvoříte výborné minutky.
  • Biskup – připravuje se uzený nebo pečený – opět si ale dejte pozor na tuk.
  • Vnitřnosti (játra a žaludek) – skvělé jsou játrové knedlíčky do polévek, případně restovaná játra (jsou hodně výrazná, přičemž chuť můžete zjemnit podlitím červeným vínem). Žaludek se hodí do polévek, ale i ke zpestření omáček či rizota.

Tip od Kupi: Protože většina tuku se ukládá těsně pod kůží, je vhodné pro dietní účely kůži odstranit. Tím získáte ideální poměr tuků a bílkovin.

Krůtí maso vs. kuřecí maso

Mnoho z nás si krůtí maso nechává spíše na sváteční chvíle, zatímco to kuřecí se v našem jídelníčku běžně vyskytuje. A možná je to škoda – výživové i chuťové hodnoty se totiž kloní spíše ve prospěch masa krůtího.

A i z hlediska kalorií je na tom lépe maso krůtí. Při porovnání obsahu bílkovin ve 100 gramech masa je například v tmavé části krůty až o 5 g bílkovin více.

  • Tip od Kupi: Krůtí maso se také skvěle hodí pro nakládání.
Brent Hofacker / Shutterstock.com

Pár zajímavostí o krůtím mase

  • 150 g krůtího masa dodá našemu organismu denní dávku zinku (podporuje imunitu, regeneraci tkání a má příznivý vliv také na potenci).
  • Obsahuje látku tryptofan, který stimuluje tvorbu serotoninu v mozku, jenž přispívá k dobré náladě a snižuje dopady stresu.
  • Krůtí maso obsahuje železo, které je zodpovědné za okysličování našeho organismu (je součástí krevního barviva hemoglobinu) a chrání nás také před anémií (chudokrevností).
  • Vysoký obsah vápníku v krůtím mase má příznivý dopad na naše kosti.
  • Krůtí prsa tvoří až 1/3 váhy zvířete.
  • Fitness příznivci ocení vyšší obsah aminokyseliny leucinu, která působí na nárůst a udržení si svalové hmoty.

Tip od Kupi: Aby se nezměnil blahodárný poměr draslíku a sodíku, doporučuje se krůtí maso solit jen obezřetně. Právě přítomností soli se totiž tento poměr mění.

Krůtí prsa na šalvěji – recept

Na jednu porci potřebujete:

  • cca 150 g krůtích prsou
  • polévkovou lžíci másla
  • čerstvou šalvěj (3 střední lístky)
  • sůl

Postup:

  1. Rozpusťte máslo na pánvi, natrhejte do něj čerstvou šalvěj a nechte zpěnit.
  2. Osolte prsa a přidejte je na pánev. Zprudka osmahněte ze všech stran, aby neunikla šťáva.
  3. Poté vložte do trouby předehřáté na 160 °C a nechte péct cca 15–20 minut (není třeba otáčet).
  4. Podávejte třeba s opečenými brambory či pro milovníky diet na směsi zelených salátů a cherry rajčátek.

Zdroj: Kupi.cz, Healthline, Science Direct