Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Exotický mangostan seženete i Česku! Jedno z nejchutnějších ovocí musíte oloupat jako mandarinku

Ika Rahma H / Shutterstock.com

Drobné ovoce s tmavě purpurovou slupkou a svěže zelenou čepičkou se snadno vejde do ruky. Čím menší je jeho rozměr, tím výraznější je chuťový zážitek z něj. Mangostan je často považován za jeden z nejlahodnějších plodů na světě díky své výrazné, sladkokyselé příchuti. Navíc je oficiálním ovocem Thajska. Jaké další fascinující informace o mangostanu byste si neměli nechat ujít?

Přečtěte si také

Jak skladovat banány, aby hned nezhnědly? Nenechávejte je v plastovém sáčku

Odkud pochází?

Mangostan, odborně nazývaný mangostana lahodná (Garcinia mangostana), roste na stálezelených stromech v tropických oblastech. Nejčastěji se pěstuje v Indonésii, v Thajsku, v Malajsii či v Singapuru.

Kolik stojí?

Mangostan je poměrně drahý, a to dokonce i v zemích původu. Jeho pěstování totiž vyžaduje specifickou péči týkající se vlhkosti a slunečního svitu. Špatně snáší zimu, slaný mořský vzduch, vysokou nadmořskou výšku nebo neadekvátní vlhkost.

Zákaz dovozu

Kolem roku 2007 platil zákaz dovozu mangostanu do USA. Přestože v Americe po tomto ovoci byla poměrně vysoká poptávka, dovoz se na krátkou dobu omezil kvůli muškám, které se na ovoci množily a byly tímto způsobem přiváženy do Spojených států.

Účinky

Mangostan má velké množství benefitů. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, pomáhá tedy zlepšovat imunitu. Dále napomáhá s trávením, zlepšuje pleť a menstruační problémy.

Jak správně jíst mangostan?

Až si v obchodě v Česku nebo na dovolené v zahraničí koupíte mangostan, nepřekrajujte ho nožem. Přišli byste o pravidelnou strukturu krásných plodů. Raději odřízněte jen špičku plodu a mangostan oloupejte, podobně jako třeba mandarinku. Získáte krásné stroužky ovoce, vzhledově podobné česneku, které můžete sníst jen tak nebo použít do sladkých receptů.

Jak chutná?

Mangostan má velmi jedinečnou a lahodnou chuť, která je často popisována jako kombinace sladkosti a kyselosti. Chuť mangostanu bývá přirovnávána k mixu broskve, ananasu a jahod s jemným citrusovým nádechem. Dužina je šťavnatá, sladká a osvěžující, což z mangostanu dělá oblíbené exotické ovoce.

ALL.THINGS.STUDIO / Shutterstock.com

Kde koupit mangostan?

Dobrá zpráva je, že mangostan podobně jako další tropické ovoce seženete rovněž v Česku. Za 1 kus ale zaplatíte zhruba 50 Kč. Je proto dobré sledovat slevové akce v supermarketech, případně jej koupit na internetu. V nabídce mívají mangostan například e-shopy s potravinami.

Zdroje: Kupi, Healthline, Health