Až příště dostanete chuť na něco jednoduchého, rychlého, dobrého a zároveň i zdravého, sáhněte namísto kuskusu po jáhlách. I když se na ně v jídelníčcích často zapomíná, patří k tradičním českým surovinám. Kromě toho, že jsou přirozeně bezlepkové, obsahují navíc také vysoké množství bílkovin a vlákniny. Připravují se sice o něco déle než kuskus, stojí ale určitě za to!
Jáhly neboli proso seté jsou vedle pšenice a ječmene naší nejstarší a nejtradičnější plodinou. V dnešní době však stojí spíše na okraji – vytlačily je totiž pšenice, rýže a brambory, které si dnes jako přílohy připravujeme nejčastěji. Pro spoustu lidí jsou tak jáhly, kdysi tradiční potravina, paradoxně něčím netradičním, ba dokonce starobylým.
Jsou ovšem skvělé a určitě stojí za to jim v našem jídelníčku vyšetřit trochu místa. Neobsahují lepek, a proto jsou skvělou alternativou kuskusu pro ty, kteří pšeničnou bílkovinu jíst ze zdravotních důvodů nemohou či nechtějí. Jde o univerzální přílohu téměř pro každého, a prospěšné jsou navíc i při problémech s trávením či při cévních onemocněních.
Díky vysokému obsahu železa prospějí při problémech s chudokrevností, zatímco vysoký obsah křemíku posílí vlasy, nehty a zuby. Kromě těchto minerálů v jáhlách najdete také větší množství zinku, hořčíku, fosforu a selenu a v menším množství pak mangan, měď a vápník.
Pokud jde o vitamíny, jáhly jsou bohaté především na ty ze skupiny B, jako je tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pyridoxin (B6), kyselina listová (B9) a kyselina pantothenová (B5).
Tak jako ostatní obilniny – ve vzduchotěsném obalu a chráněné před vlhkostí. Rozhodně byste neměli připravovat jáhly po datu spotřeby – na obilniny totiž obsahují relativně dost nenasycených mastných kyselin, které snadněji oxidují, což urychluje žluknutí. Trvanlivost nicméně lze prodloužit umístěním do mrazáku.
To záleží především na tom, s čím je podáváte – pokrmu se totiž přizpůsobí a vytvoří tak harmonický celek, ve kterém nebudou chuťově nikterak vyčnívat. I po uvaření mají podobnou strukturu jako kuskus, ale chutí připomínají spíše quinou, jen s výraznějším oříškovým aromatem.
Před tepelnou úpravou jáhel je nezapomeňte dobře propláchnout vařící vodou, která odstraní případnou nahořklost – spařte je klidně natřikrát. Nahořklost je pro ně typická a neznalé, kteří je nepropláchnou, může odradit, spařené ovšem chutnají úplně jinak.
Jak jsme už zmínili, využít se dají jako vděčná příloha namísto těch běžných, na které jsme v kuchyni zvyklí. K masu místo brambor? Proč ne! Skvělé budou také na „tradiční české rizoto“. Zkrátka to, co byste normálně smíchali s rýží, smícháte s uvařenými jáhlami. A podobně lze nahradit také pšeničný kuskus – mimochodem, právě v něm jáhly bezvadně schováte a díky nim pak bude jídlo zdravější.
Jáhly se dají také pomlít, anebo lze rovnou koupit jahelnou mouku.
Pokud byste i vy chtěli nahradit tradiční mouku tou jahelnou, dělejte tak postupně a zkoušejte, jak vám výsledný pokrm bude chutnat. Pokud pečete například chleba, zkuste nahradit jen 30 % mouky, jestliže pečete sušenky, může to být i víc.
Vyzkoušejte orientální kuskusový salát a potěšte své chuťové i čichové buňky zajímavou kombinací chutí a vůní. Kuskus je plný vlákniny a napomáhá trávení. Tento salát je vhodný jako lehký a snadný oběd i večeře.
To, jak si jáhly připravíte, je jen a jen na vás. Můžete si je uvařit v obyčejném mléku, přidat máslo či jemný rýžový olej (nebo žádný tuk), na doslazení použít cukr, med, umělé sladidlo, protein, banán, datle, sušené hrušky, anebo nesladit vůbec. Do kaše lze také přidat pár lžiček chia semínek a vše posypat čokoládou nebo kakaem. Fantazii se zkrátka meze nekladou, jediným omezením tak může být váš stanovený kalorický příjem.
Jáhly budou po uvaření v mléce sametově jemné a nadýchané. Tato kaše vás rozhodně natolik mile překvapí, že jáhly zařadíte do svého snídaňového či svačinového repertoáru.
Zdroje: webmd.com, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, kupi.cz