Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Rychlý oběd: Vydatná bramboračka podle Cuketky zasytí a uvaříte ji za pár korun

Bramboračka je skromná polévka už jen ze své podstaty. Zároveň perfektně vystihuje českou kuchyni – jak z mála udělat něco moc dobrého, co zcela zasytí celou rodinu. Jednou z nejdůležitějších ingrediencí jsou jedlé houby, polévka se zpravidla připravuje z hub čerstvých, bát se ale nemusíte ani těch sušených, protože nejvíce zvýrazní chuť.

Přečtěte si také

Jak na to, aby parfém vydržel vonět celý den? Naučte se ho správně používat

Bramboračka s houbami podle Cuketky – recept

Suroviny

  • 500 g brambor
  • 125 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 hrst sušených hub
  • 1/2 lžičky kmínu
  • sůl
chriscasey / Shutterstock.com

Postup

  1. Sušené houby dejte do misky a zalijte horkou vodou (asi 250 ml). Nechte změknout. Houby sceďte a uschovejte i vodu z hub. Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte, podrťte plochou nože a nasekejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky (asi 1 cm).
  2. V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a pomalu restujte dozlatova. Vmíchejte cibuli a nechte zesklovatět. Zaprašte moukou, promíchejte a nechte zezlátnout.
  3. Přidejte brambory, namočené houby, vodu z hub, sůl, kmín a zalijte vodou (1 l). Promíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 25 minut do změknutí.
  4. Ke konci vmíchejte nasekaný česnek a majoránku, kterou promněte v dlani. Rozmíchejte a ještě chvíli povařte. Naposledy upravte dochucení a máte hotovo!
  • Tip: Pokud si k polévce dáte pečivo, nemusíte už připravovat hlavní chod k obědu, polévka zasytí celou rodinu.

Zdroj: Cuketka, Kupi