Zbyl vám doma po vánočních svátcích kokosový ořech? Většina z nás ho kupuje jako dekoraci do ovocných mís, protože vydrží dlouho a na jeho kondici nemá špatný vliv ani přetopená místnost. Co když si však chcete pochutnat na kokosové dužině? Víte, jak se pod skořápku snadno a rychle dostat? Inspirujte se a rozlouskněte ho s našimi tipy!
Kokosový ořech mnozí z nás zaměňují právě za ořech, přestože se jedná o peckovici, tedy druh ovoce. K dostání je jako notoricky známý, zralý hnědý kokos, případně coby poslední dobou velmi oblíbený mladý kokos.
A jak se do nich dostat? Zkuste naše návody a pochutnejte si na dužině i lahodné kokosové vodě.
Kupte se slevou Kokosový ořech K-Bio.
Chcete-li se dostat do zralého kokosového ořechu, je třeba začít jeho ohledáním. Jednoduše najděte tři prohlubně, které kokos překvapivě nese od přírody. Jedna z nich je měkká – a právě do té stačí vsunout špičku nůžek a otočit několikrát dokola.
Pomáhají také šroubovák, vývrtka nebo hřebík. Díky prohlubni si hned můžete pochutnat na lahodném nápoji – kokosová voda je plná vitamínů B a C, draslíku, křemíku, vápníku a fosforu.
Na řadu přichází další krok – dostat se takzvaně pod kůži tvrdé skořápce, která skrývá chutný poklad. Chcete-li skořápku dále využít, bude potřeba ostrá pilka. Pokud ne, můžete použít kladívko nebo troubu.
Rozpalte ji alespoň na 200 stupňů a kokos do ní vložte. Stačí 15 minut v troubě a skořápka by měla prasknout.
Kokosová skořápka se hodí pro další využití. Pokud se vám ji podaří rozpůlit přesně, jde z ní vykouzlit drobný závěsný květináč, kuchyňskou misku, domeček pro křečka nebo třeba malý plovoucí svícen. Jestliže jste ještě zručnější, můžete vyrobit vlastní šperky nebo přívěsky. Stačí si pohrát se smirkovým papírem a mít špetku fantazie.
A jak se dostat do mladého kokosu, který skrývá populární, mírně nasládlou kokosovou vodu? I tady existuje trik, který vám postup usnadní – a ne, vrtačku nechte pěkně v klidu ve skříni s nářadím. Postačí vám nůž, jehož tupou stranou několikrát dokola poklepete na stěny kokosového ořechu. Nakonec by se měl vršek sám jemně nalomit, případně mu pomůžete... a vychutnáte si každý doušek.