Tradiční vánoční přípravy zahrnují u nás v Česku kromě balení dárků či pečení cukroví také výběr a zpracování kapra. Pro někoho může být každoroční tradicí, když přenechá svoji vanu šupinatému Pepovi. Jiní se zase rádi dívají na zručnou práci prodejců ryb, kteří v mrazu a bez rukavic během pár minut rybu vykuchají. Chcete se ale blýsknout a připravit kapra doma? Poradíme, jak rybu správně zabít, vykuchat a naporcovat tak, aby to zvládl každý.
Štědrovečerní stůl si lze jen těžko představit bez kapra – i když se v některých domácnostech jako náhrada připravuje třeba smažené rybí filé, losos, kuřecí řízky nebo sýr v trojobalu. Jestli ovšem patříte k těm, co by si kapra rádi koupili na trzích z kádí, ale bojíte se, že ho nebudete umět zpracovat, máme pro vás návod, jak na to.
Záleží čistě na nás, zda se rozhodneme koupit živou rybu, jak je zvykem ve většině rodin, nebo si ušetříme práci a nakoupíme už zpracované rybí podkovy. Živými rybami se přímo hemží jak velká akvária v obchodech, tak i kádě na venkovních trzích. Čerstvá ryba bývá také k sehnání před obchody s rybářskými potřebami či před velkými hypermarkety.
Vybrat zdravého a pěkného kapra není těžké – v žádném případě by ryba neměla plavat břichem nahoru nebo být poraněná. Pozornost však věnujte také její váze. Ideální je nakupovat kapry tam, kde mají hodně prostoru k pohybu – v opačném případě se stává, že bývají přidušení a potlučení.
Pokud bychom chtěli ke štědrovečerní večeři méně tučné kousky, nabízí se kapr říční. Jeho výhodou, kromě nižšího obsahu tuku, je také to, že není tolik cítit bahnem. Poznáme ho tak, že má nižší hřbet a podlouhlejší tělo. Na výběr máme též mezi kaprem šupináčem a lyscem.
Cenově se čerstvé ryby liší dle regionů, musíme tedy počítat s různými náklady. Nejnižší cena na vánočním prodeji je na Třeboňsku – a u velkoobchodních odběratelů je třeba kapr z Rybářství Třeboň k sehnání za cca 120 Kč/kg.
Cenu nicméně určují také služby navíc – pokud nechceme rybu zabíjet doma, připlatíme si minimálně 60 Kč za stažení z kůže. Nakoupit však můžeme také už uchystané, vakuované kapří podkovy. Nabízí je téměř každý supermarket a jejich cena se pohybuje kolem 19–30 Kč za 100 g, záleží na konkrétních řetězcích.
Živou rybu dáme doma do vany a poskytneme jí čistou vodu, díky které bude také mnohem lépe chutnat. Vodu bychom ovšem měli pravidelně měnit, aby bylo pročištění co nejefektivnější!
Nechcete, aby byly po zpracování kapra šupiny úplně všude? Zkuste to podle následujícího videonávodu.
Zdroj: denik.cz, novinky.cz, trebonskykapr.cz