Bezlepková dieta a pečení cukroví, případně jiného sladkého i slaného pečiva, se nemusí vždy vylučovat. Stačí sáhnout po těch správných ingrediencích. Obilnou mouku totiž v kuchyni hravě nahradíte moukami z alternativních surovin, které jsou v oblasti zdravého stravování čím dál oblíbenější.
Mouky se obecně řadí do dvou skupin. Tou první jsou obilné, mezi které kromě klasické bílé mouky z pšenice patří i zdravější varianty, jako jsou mouky celozrnné (žitná, špaldová), ovesné nebo grahamové.
Druhou skupinou jsou mouky bez lepku, které se vyrábí z luštěnin, ořechů, semínek, ovoce nebo zeleniny. Suroviny se zbaví olejů a vody a rozemelou. V závislosti na plodině, ze které jsou vyrobeny, pak mají různou chuť a s každou se v kuchyni pracuje trochu jinak.
Pohanková mouka je nutričně velmi bohatá a obsahuje řadu vitamínů a minerálů (vitamín B, mangan, selen, železo, hořčík, zinek nebo kyselinu listovou). Je vhodná pro bezlepkové pečení (včetně vánočního cukroví), nicméně je potřeba počítat s tím, že nekyne.
Využijete ji při pečení, přípravě nejrůznějších placek, sladkých sušenek, vánočního cukroví i pro zahušťování omáček nebo kaší. Stejně jako pohanková obsahuje řadu prospěšných vitamínů a minerálů.
Tato mouka je ideální pro pečení, přestože je bezlepková. Tapioka je totiž škrob získaný z kořene manioku a těsto z ní dokáže u pečených koláčů nebo pečiva zvýšit objem. Kromě sladkých a slaných těst ji využijete k zahušťování. Je ideální i pro veganskou stravu, protože například v bábovce, plackách i masové sekané dokáže nahradit vaječné bílky.
Výhodou kokosové mouky je její vysoký obsah bílkovin a nízký glykemický index i nízký obsah jednoduchých cukrů. Rychle vás zasytí na delší dobu a je lehce stravitelná. Použijete-li ji při pečení, výsledné pokrmy budou krásně kypré a jemné – zejména ty sladké, jako jsou lívance, palačinky, vafle, muffiny nebo koláče, pro které je díky své nasládlé chuti jako stvořená. Vhodná je také k zahušťování.
Tyto mouky jsou výbornou bezlepkovou alternativou pro pečení nejrůznějších sladkých dezertů, cukroví, sušenek i raw zákusků. Obsahují plno cenných vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek, navíc každému jídlu propůjčí neodolatelně jemnou, oříškovou chuť a vůni. Existují mouky z mandlí, kešu, para ořechů, pistácií, lískových i vlašských ořechů nebo arašídů.
Tento druh mouky se vyznačuje vysokou pojivostí, proto je vhodný na obalování, zahušťování, přípravu kaší nebo různých placek. Pokud ji budete používat při pečení, doporučuje se její kombinace s jinou (ideálně obilnou) moukou.
Tyto mouky mají po opečení výraznější, lehce oříškovou chuť. Jsou proto vhodné na přípravu různých slaných placek nebo lívanců. Můžete je rovněž použít jako náhradu za strouhanku při smažení – jednoduše například kuřecí prsní řízky či kousky zeleniny obalte v luštěninové mouce (můžete nejprve obalit v rozšlehaném vajíčku) a na pánvi osmažte dozlatova.
Rýžová mouka se v kuchyni hodí zejména jako zahušťovadlo, protože má pojivé schopnosti a dokáže zvyšovat objem. Není sice vhodná na těsta a pečení, ale připravíte z ní skvělé hutné omáčky, kaše a jiné sladké pokrmy.
Sójová mouka je cenným zdrojem bílkovin. V kuchyni je vhodná spíše na zahušťování omáček nebo polévek, případně jako pojivo do různých slaných placek nebo zeleninových pokrmů. Při pečení je nutné zkombinovat ji s moukou obilnou.
Na závěr pro vás máme orientační přehled, kolik výše zmíněné mouky stojí běžně v obchodech.