Čočka jedlá je známou luštěninou pocházející z Asie, jejíž semena patří mezi nejzdravější suroviny – řadíme ji proto mezi tzv. superpotraviny. Známo je několik druhů semen, která se vzájemně liší velikostí a barvou. Můžeme se setkat se žlutou, oranžovou, hnědou, zelenou nebo černou čočkou. Nejčastěji však doma připravujeme klasiku, tedy čočku hnědou. Víte, jak na ni?
Ze všech rostlin na světě zaujímá čočka třetí místo v obsahu bílkovin, jež jsou potřebné pro stavbu svalů. Uznání si získává také pro vysoký obsah železa, díky čemuž má silný pozitivní dopad na kardiovaskulární systém.
V mnoha zemích jde o nezbytnou součást jídelníčku – nejvíce je však používaná v Indii, protože většina tamních obyvatel patří mezi vegetariány. Navíc je nejen skvělou složkou potravy, ale dokáže nám ušetřit i pár korun.
Příprava čočky není nijak složitá a na rozdíl od jiných luštěnin trvá kratší dobu. Před jejím vařením může být vhodné semena probrat, abychom zjistili, jestli jsou zdravá – v dnešní době balených potravin lze nicméně tento krok přeskočit. Pro usnadnění je ale můžeme nechat předem namočená ve větším množství vody cca 7 hodin – tím se zbavíme škodlivých látek, tzv. purinů. Před vařením vodu vyměníme.
Čas potřebný k uvaření čočky se liší dle barvy a druhu semen. Červená čočka si žádá nejkratší dobu (zhruba 10–15 minut), protože vzniká oloupáním a rozpůlením čočky žluté. Čočku stačí namočit na tři až čtyři hodiny do studené vody v chladnější místnosti. Máčet ji ovšem můžete klidně i přes noc, nic se jí nestane.
Jelikož existují různá semena, obecně platí, že velkozrnná vaříme déle než drobnozrnná. Po dvaceti minutách na plotně čočku ochutnáme, a v případě potřeby ještě necháme dovařit.
Kupte se slevou Čočka Lagris.
Luštěniny můžeme snadno uchovávat, stejně jako obiloviny, ovoce či zeleninu. Pokud nám čočka zbyde, jednoduše ji vložíme do vzduchotěsné dózy, která zvyšuje trvanlivost potravin. V chladničce bychom ji neměli nechávat déle než pět dní, v mrazáku vydrží klidně až tři měsíce. Po rozmrazení je však vhodnější použít ji do polévek a kaší, neboť semena během této doby hodně změknou.
Čočka není jen levnou potravinou se snadným způsobem přípravy – jedná se i o velmi zdravou ingredienci. Obsahuje totiž velké množství:
V kuchyni lze vykouzlit dle chuti a nápadů spoustu zajímavých jídel, kde bude tato úžasná luštěnina hrát hlavní roli. Obyčejnou vařenou čočku můžete připravit třeba nakyselo:
Na 4 porce budete potřebovat:
Postup:
Tip: Častou kombinací je i čočka a volské oko. Usmažíme vejce na oleji, osolíme, opepříme a je hotovo! Velmi chutné je také spojení čočky a grilované pikantní klobásy.
Prospěšnost ryb pro naše tělo je doslova vyhlášená a oblíbený losos je považován za naprostou lahůdku. Tento recept pro vás může být zajímavým experimentem v kuchyni. Budete potřebovat:
Suroviny na 4 porce:
Na salát:
Zálivka:
Kupte se slevou Losos filety Albert.
Tip: Ke grilovanému lososu se salátem a čočkou můžeme podávat třeba křupavé bagetky rozpečené v troubě.