Objevte kouzlo jedlých kaštanů, které nejenže skvěle chutnají, ale také prospívají vašemu zdraví. Tato podzimní a zimní delikatesa je plná minerálů a nabízí mnoho možností přípravy – od pečení až po vaření. Naučte se jednoduché triky, jak si jejich přípravu usnadnit a vychutnejte si je v pohodlí domova. Ať už je najdete na vánočních trzích nebo si je přinesete z obchodu, s našimi tipy a recepty snadno zvládnete jejich přípravu a potěšíte nejen sebe, ale i své blízké.
Kaštany mají vysoký obsah minerálních látek, zejména draslíku, vápníku, fosforu, síry, železa a hořčíku. Často se využívají při problémech se žaludkem. Jejich konzumace se také doporučuje při únavě a stresu.
Rovněž podporují činorodost mysli, oddalují příznaky stárnutí a s tím spojené zapomínání. Preventivním pojídáním můžeme zamezit různým zdravotním problémům spojeným se srdcem, dýchacím systémem a játry.
Sladké kaštany (marroni, sweet chestnut) jsou nasládlé plody jemné chuti kaštanovníku setého (Castanea sativa). Sklízejí se zejména v Itálii, Španělsku, Maďarsku a Francii. Na jihu Slovenska se pěstování tohoto listnatého stromu také těší velké oblibě a rozptýleně rostou i u nás v Česku.
Pokud chceme doma vytvořit kvalitní dobrotu z kaštanů, měli bychom si dát pozor už při nákupu. Někdy se stává, že nabízené zboží je znehodnocené plísní nebo jinak poškozené. Vybírejme proto ty nejlépe vypadající kousky a s chutí se vrhněme na kouzlení v kuchyni. A k asistenci můžeme přizvat i děti.
Po koupi je třeba je co nejrychleji zpracovat, případně zamrazit pro pozdější využití. Konzumují se pouze tepelně upravené, způsob přípravy je však čistě na naší chuti a nápadech. Lze je péct, vařit, vyrobit z nich pyré nebo nádivku.
Ať už máme v plánu kaštany vařit nebo péct, připravíme si je dvěma kroky. Nařízneme slupky plodů do kříže, vytvoříme řezy dlouhé zhruba 2 cm a půl cm hluboké. Kaštany řežeme na vypoulené straně – pro snadnější řezání je vhodné ponechat je předtím několik hodin ve vodě.
Příprava vařených kaštanů je velice snadná. Plody kaštanovníku setého hodíme do vařící vody a ponecháme v ní cca devět minut. Poté vezmeme utěrku nebo ručník, zabalíme je do ní a přes látku rozdrtíme skořápky.
Hravě zvládnete připravit také pečené kaštany v troubě nebo na grilu. Lákavá vůně linoucí se z terasy do domu ovane i vaše sousedy a možná podnítí jejich zvědavost. Pečená dobrůtka tak může být skvělým občerstvením pro návštěvu!
Pro pečení na grilu je třeba nejprve rozžhavit dřevěné uhlí a nad uhlíky ve výšce zhruba 10 cm položit grilovací mísu nebo rošt. Nasypeme připravené naříznuté plody a necháme péct, dokud skořápky neprasknou. Kaštany jsou hotové při tmavě hnědé barvě slupky. Nakonec je rychle oloupeme.
Pokud pečeme v troubě, nastavíme teplotu na 200 °C. Naříznuté plody pečeme 10 až 15 minut, ideálně vložené na plech řezem nahoru. Až uslyšíme praskat skořápky a uvidíme obsah lehce dohněda, pochoutka je připravena k mlsání!
Pokud v kuchyni rádi experimentujete, tento recept bude přímo pro vás.