Granátové jablko – v Česku stále tak trochu Popelka mezi ovocem. A přitom se pod tvrdou slupkou skrývá hotový poklad pro naše zdraví! Není divu, že v mnoha kulturách bývá považováno za jídlo bohů. Pojďme se společně podívat, co granátové jablko nabízí a hlavně – jak ho bez problémů oloupat a zařadit do jídelníčku.
Co obsahuje granátové jablko?
Granátové jablko je doslova posedlé červenou, kterou elegantně nese nejen slupka, ale také semínka. Těch v jednom plodu najdete několik stovek. A každé z nich přináší řadu vitamínů, minerálů i stopových prvků.
Mezi nejvýznamnější patří vitamín A, skupina B (zejména B1, B2, B3) a vitamín E. Obsahuje také vápník, fosfor, zinek, železo a hořčík. Vaše tělo ocení i vysokou dávku taninů či flavonoidů. Další pozitivum je, že jsou semínka velmi bohatá na vlákninu (pomáhá s trávením). Většina látek je přitom ukrytá nejen v nich, nýbrž i v dužině a slupce.
Jak nejlépe oloupat granátové jablko?
Postup jeho loupání je ve skutečnosti velmi jednoduchý:
- Kolem „bubáku“ vyřízněte do slupky nožem kruh o průměru 2–3 cm.
- Jednou rukou držte jablko, druhou odstraňte vyříznutou slupku za vystouplou část směrem vzhůru. Odkryjí se semena uložená do pouzder.
- Nožem nakrojte (opět pouze slupku) jablíčko ve spojích pouzder podélně až dolů – obdobně, jako když loupete pomeranč. Jednotlivé části pak půjdou hravě uvolnit a vytvoříte hvězdičku, jak je vidět na fotografii.
Jak jíst granátové jablko? Trik se lžící
- Rozkrojte granátové jablko nožem na dvě půlky.
- Do jedné ruky si vezměte granátové jablko a položte ho rozpůlenou částí na dlaň ruky.
- Prsty roztáhněte od sebe a lžící začněte ťukat po slupce granátového jablka.
- Semínka pak začnou propadávat mezi prsty do připravené mísy.
Jaké účinky na zdraví má?
- Pečuje o naše cévy a srdce (reguluje krevní tlak, pomáhá s cholesterolem). V některých zemích se mu připisuje i podpora dlouhověkosti.
- Uvidíte až za roh. Pokud na dobrý zrak používáte mrkev, pak vězte, že granátové jablko ji hravě strčí do kapsy. Díky obsaženému vitamínu A a antokyanu totiž podporuje ty správné procesy v tkáních oka, a tím zlepšuje vidění. V některých případech údajně pomáhá i jako prevence šerosleposti či stařeckého šedého zákalu (katarakty).
- Hubnutí nikdy nebylo sladší. Granátové jablko obsahuje velmi málo kalorií a přispívá ke zrychlení metabolismu. Můžete v něm najít také řadu aminokyselin, které pomáhají se správnou stavbou buněk, a navíc zvyšují účinky cvičení. I když zrovna nejste v redukční dietě, je to způsob, jak mlsat zdravě, a navíc prospět svému tělu.
denio109 / Shutterstock.com
- Pryč s toxiny. Slupky a zrníčka granátových jablek obsahují vysoké dávky taninu, který má pozitivní vliv na naše trávení. Díky tomu se z těla pohodlně dostanou již nepotřebné látky.
- Nakopne imunitu. Malá zrníčka v sobě ukrývají také vitamín C (a kyselinu citronovou, která umocňuje jeho účinnost) a vitamín E, které mají velmi příznivý účinek na naši obranyschopnost. V období chřipek se to rozhodně hodí.
- Bojujte proti zánětu chutně. Pokud se v těle „rozjede“ chronický zánět, může způsobit řadu obtíží a také výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Proto bychom s ním měli bezodkladně bojovat. Jednou z cest je i granátové jablko, které obsahuje punicalagin – silný antioxidant.
- Bojovník se stresem. Nejen díky obsaženému hořčíku pomáhá harmonizovat naši nervovou soustavu, což poté vede ke snadnějšímu zvládání stresových situací.
Zajímavosti:
- Pro ženy: Pokud vás trápí bolestivá menstruace, granátové jablko může v tomto směru výrazně pomoci.
- Pro muže: Šťáva z granátových jablíček prospívá potenci, a navíc umocňuje sexuální prožitek.
Orientální lilkové ragú s meruňkami
Orientální lilkové ragú s meruňkami je voňavý středomořský pokrm, který je velmi jednoduchý na přípravu a okouzlí vaše chuťové pohárky natolik, že si ho budete chtít dopřávat častěji. Příloha, která se k tomuto pokrmu perfektně hodí, je šafránová rýže.
Orientální lilkové ragú s meruňkami
Kuskus s granátovým jablkem
Kuskus s granátovým jablkem je netradiční pokrm, který v sobě díky granátovému jablku ukrývá zajímavou sladkokyselou chuť a obohatí vaše tělo o spoustu minerálů a vitamínů. Perfektně se hodí jako rychlý oběd či večeře.
Kuskus s granátovým jablkem
Co udělat z granátového jablka?
Granátové jablko se hodí například do salátů, kde rozvine chuť jednotlivých ingrediencí, třeba sýru či avokáda. Velmi chutné je i v kombinaci s hummusem. Zdravou snídani si z něj můžete připravit například s chia semínky, do kterých zamícháte pár jeho zrníček. A neztratí se ani v teplých pokrmech – vychutnejte si ho s rybou nebo s grilovaným masem.
Velmi oblíbenou variantou je i džus či šťáva z granátového jablíčka, které se dají koupit v obchodech. Tím je také vyřešen problém peciček, které mnohé z nás odrazují od konzumace. Pokud si chcete 100% šťávu připravit doma, doporučujeme pořídit si výkonný odšťavňovač, který oddělí pecičky s dužinou od ovocné šťávy.
New Africa / Shutterstock.com
Gin tonic s granátovým jablkem – recept
Připravte si:
- gin
- 1 granátové jablíčko
- 1 limetu
- tonik
- led
- tymián
Postup:
Granátové jablíčko vyloupejte podle našeho návodu. Z limety odstraňte kůru a oba plody zpracujte v odšťavňovači. Šťávu poté smíchejte v mixéru s kostkami ledu. Do sklenice nachystejte velkého panáka ginu, přilijte polovinu směsi z mixéru a dolijte tonikem. Na závěr ozdobte drink snítkou tymiánu – dodá mu zajímavou a nevšední chuť.
Zdroj: Healthline, National Library of Medicine, Kupi