Zahřejte se a uvařte si jednu z našich výtečných krémových polévek, do kterých se zamilujete na první lžíci. Jsou hutné, syté a dokonale lahodné. Jejich příprava je jednoduchá, inspirujte se některým z našich receptů. Dáte si petrželkový nebo bramborový krém? Dobrou chuť!
Sezónní zelenina
Kořenová petržel, červená řepa, mrkev i brambory jsou typickými příklady podzimní sezónní zeleniny, která se sklízí v září a říjnu. V tomto období je tato zelenina nejen levnější, ale také čerstvější, chutnější a má i vyšší nutriční hodnotu než ta, která je skladována nebo dovážena.
Podzimní sezónní zelenina je bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu a další prospěšné látky, které podporují naše zdraví a imunitu. Pokud ji navíc koupíte na farmářských trzích nebo od místních pěstitelů, pomůžete i lokální ekonomice a životnímu prostředí, protože snížíte dopravní náklady a emise.
Proč dát šanci krémovým polévkám?
Zeleninové krémy si snadno oblíbí i zarytí odpůrci polévek. Jejich příjemná konzistence je ideální na podzimní a zimní období. Mohou dokonce nahradit celý hlavní chod – tak syté totiž jsou. Přinášíme neotřelé recepty, na kterých si pochutná celá rodina.
1. Recept na petrželový krém
Na petrželovou polévku budete potřebovat:
- zeleninový vývar
- nakrájenou petržel
- bramboru
- petrželovou nať
- smetanu
- krutony a bylinky
Dýňová polévka se smetanou
Tuto dýňovou polévku si určitě oblíbíte nejen pro její rychlou přípravu, ale i pro dokonalou chuť. Stačí vám dýně Hokkaidó, pár základních surovin, které jsou snad v každé domácnosti, a mixér. Podle našeho videoreceptu zvládne připravit tuto dokonalou podzimní polévku úplně každý.
Dýňová polévka se smetanou
Jak uvařit petrželový krém?
Krém z petržele je mírně nasládlý a výtečně jemný. Jeho chuti okamžitě propadnete, vyzkoušejte třeba náš recept.
- K přípravě potřebujete zeleninový vývar, nakrájenou petržel, špetku nati a bramboru. Vše pomalu vařte do změknutí zeleniny, dokud nepřijde ten pravý čas směs rozmixovat dohladka.
- Můžete přidat tučnou smetanu na zjemnění. Krém ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte s krutony.
Kritchai7752 / Shutterstock.com
2. Recept na krémovou bramborovou polévku
Budete potřebovat:
- zeleninový vývar
- brambory
- majoránku
- smetanu
- bylinky
Jak na to?
Představte si krémovou polévku, která připomíná bramborovou kaši. Milovníci brambor a jejich chuťové pohárky zajásají – bramborový krém je přesně pro ně!
- Nenáročná příprava jistě zaboduje i u vás v kuchyni. Opět dejte vařit nakrájené brambory do zeleninového vývaru.
- Můžete přidat špetku majoránky. Krémové konzistence dosáhnete důkladným rozmixováním a přidáním lžíce smetany.
- Také bramborový krém můžete ozdobit bylinkami dle chuti.
Pixel-Shot / Shutterstock.com
3. Recept na krémovou mrkvovou polévku se zázvorem
Ingredience:
- několik mrkví
- cibuli
- máslo
- vývar
- šlehačku
- čerstvý zázvor
- strouhaný čedar
Polévka z pečeného lilku
Polévka z pečeného lilku vás příjemně zahřeje a zároveň i zasytí. Díky předpečení získá zelenina mnohem výraznější chuť, kterou pak skvěle doplní dokřupava opečený toust s pomerančovou gremolatou.
Polévka z pečeného lilku
Postup:
Mrkvový krém je dalším hřejivým adeptem na příjemný podzimní oběd nebo večeři.
- Připravte si několik očištěných středních mrkví, cibuli, máslo, vývar a šlehačku. V tomto případě začněte osmahnutím cibulky na másle. Poté vsypte nakrájenou mrkev a jemně zamíchejte.
- V dalším kroku přidejte horký vývar a šlehačku a nechte vše povařit na mírném ohni do změknutí mrkve.
- Před mixováním přihoďte ještě trochu strouhaného zázvoru, který polévce dodá šmrnc.
- Polévku můžete podávat se strouhaným čedarem pro ještě lahodnější chuť.
Darya Andrievskaya / Shutterstock.com
4. Recept na řepovou polévku
Suroviny:
- červená řepa
- vývar
- smetana ke šlehání
- čerstvý křen
Návod:
Také na krému z červené řepy si pochutná celá rodina.
- Pokud nemáte trpělivost syrovou řepu čistit, můžete ji koupit již předvařenou a budete mít o starost méně – v takovém případě povařte jen krátce.
- Na řepný krém potřebujete opět vývar, nakrájenou červenou řepu, šlehačku a čerstvý strouhaný křen.
- Řepu povařte ve vývaru do změknutí a výslednou polévku rozmixujte se lžící smetany.
- Zbytek smetany použijte na vytvoření husté šlehačky. Ta poslouží jako ozdoba spolu se strouhaným křenem. Můžete podávat… a vychutnat si příjemnou chuť červeného krému.
Zdroje: Apetit.cz, Vitalvibe.cz, Fresh.iPrima.cz, autorský text Venduly Jelínkové