Svařené víno patří k zimnímu období stejně jako kapr k Vánocům. Tento nápoj, lidově zvaný svařák, si můžeme dopřát na vánočních trzích, kde ale jeho kvalita nebývá příliš valná. Pokud patříte mezi milovníky svařáku, naučíme vás ten nejlepší a nejrychlejší recept, se kterým si doma vykouzlíte horký nápoj během pouhých 15 minut.
Jaké víno na svařák?
Základem svařáku je červené víno. V leckterých receptech radí, ať použijete jakýkoliv typ – klidně i to z krabice, jelikož svařák levné víno snese. To ale není pravda.
Cukr sice případné nedostatky vína zakryje, může se však stát, že vás bude druhý den pekelně bolet hlava, jak už to u levného vína bývá. Při výrobě svařáku nemusíte sahat zrovna po láhvi Château Latour, určitě ovšem vyberte takové červené víno, které vám chutná. Jen tak si budete moci v klidu dopřát třeba i dva šálky, aniž byste se museli obávat následků druhý den.
Rabusta / Shutterstock.com
Svařák – recept
Co budete na svařené víno potřebovat?
- láhev červeného vína (takového, které vám normálně chutná)
- 100 g třtinového cukru
- 100 ml horké vody
- koření na svařák – 1 svitek skořice, 3 badyány a 3 hřebíčky
- ovoce na ozdobení (plátky pomeranče, hrušky, kompotované třešně aj.)
- med na doslazení
Pečený čaj s citrusy a rumem
Pečený čaj s citrusy a rumem může být netradiční alternativou klasického svařáku i skvělým dárkem pro nejbližší. Je plný citrusů, koření a hlavně rumu! Hotový jej budete mít do 60 minut a množství vyjde na 10 skleniček, což je zásoba, která vám vystačí po celou zimu. Záleží, jak budete v zahřívání rychlí.
Pečený čaj s citrusy a rumem
Horká hruška
Horká hruška – to je oblíbený recept na teplý nápoj z hruškového džusu, doplněný o kapku řízné hruškovice. Užijte si opravdové kouzlo podzimu a dopřejte si lahodný drink, na kterém si pochutnáte se svými blízkými.
Horká hruška
Jak udělat svařák:
- Základem pro svařák je karamel, který si vytvoříme tak, že do tlustostěnného hrnce nasypeme 100 gramů cukru a začneme ho pomalu zahřívat na mírném plamenu. Než se cukr rozpustí, může to trvat až 10 minut, proto nespěchejte.
- Jakmile je cukr rozpuštěný, přilijeme k němu 100 ml horké vody. Karamel může začít prskat nebo rychle ztvrdnout (pokud je voda chladnější). Vůbec to však nevadí, protože se za chvíli opět rozpustí. Stačí trocha trpělivosti.
- Jakmile se nám karamel s horkou vodou pěkně spojí, přidáme do hrnce skořici, badyán i hřebíček, které spolu sedm minut povaříme.
- Nakonec do hrnce nalijeme 7 dl červeného vína, které jen krátce prohřejeme – ale nevaříme! Z vína by nám totiž vyprchal všechen alkohol.
- Do hrnce posléze přidáme i nakrájené ovoce, které máme rádi. Hodí se jakékoliv zavařené kousky (hrušky, jablka, třešně, višně) nebo čerstvé citrusy (pomeranče, mandarinky, pomelo, grep).
- Pokud je na vás svařák málo sladký, doslaďte si ho medem. Tak či tak ho ovšem podávejte pokud možno horký a udržujte v teplém stavu, aby vás pořádně zahřál.
Zdroj: autorský článek Anny Koláskové