Svařené víno patří k zimnímu období stejně jako kapr k Vánocům. Tento nápoj, lidově zvaný svařák, si můžeme dopřát na vánočních trzích, kde ale jeho kvalita nebývá příliš valná. Pokud patříte mezi milovníky svařáku, naučíme vás ten nejlepší a nejrychlejší recept, se kterým si doma vykouzlíte horký nápoj během pouhých 15 minut.
Základem svařáku je červené víno. V leckterých receptech radí, ať použijete jakýkoliv typ – klidně i to z krabice, jelikož svařák levné víno snese. To ale není pravda.
Cukr sice případné nedostatky vína zakryje, může se však stát, že vás bude druhý den pekelně bolet hlava, jak už to u levného vína bývá. Při výrobě svařáku nemusíte sahat zrovna po nejdražší láhvi, určitě ovšem vyberte takové červené víno, které vám chutná. Jen tak si budete moci v klidu dopřát třeba i dva šálky, aniž byste se museli obávat následků druhý den.
Pečený čaj s citrusy a rumem může být netradiční alternativou klasického svařáku i skvělým dárkem pro nejbližší. Je plný citrusů, koření a hlavně rumu! Hotový jej budete mít do 60 minut a množství vyjde na 10 skleniček, což je zásoba, která vám vystačí po celou zimu. Záleží, jak budete v zahřívání rychlí.
Horká hruška – to je oblíbený recept na teplý nápoj z hruškového džusu, doplněný o kapku řízné hruškovice. Užijte si opravdové kouzlo podzimu a dopřejte si lahodný drink, na kterém si pochutnáte se svými blízkými.
Svařené víno je ideální vypít do 24 hodin, aby si udrželo nejlepší chuť. V lednici vydrží 2–3 dny, ale už nemusí být tak dobré jako čerstvé. Při ohřívání je dobré ho zahřívat pomalu, aby se neodpařil alkohol.
Zdroj: Kupi.cz