Nákup ovoce a zeleniny v supermarketu může být ošemetný. Prodejci často využívají různé triky, aby své zboží prodali, i když není v nejlepší kondici. Jak se vyhnout nákupu nekvalitních plodů a vybrat ty nejčerstvější a nejchutnější kousky? Přinášíme vám 5 rad, které vám pomohou zorientovat se a nakoupit jako profík.
Zapojte při výběru zrak, čich i hmat. Nemyslíme to tak, že byste měli každé jablko ohmatat a pro jistotu s ním ještě dvakrát praštit o bedýnku. Plody vybírejte s citem a úctou – předtím, než kilo jablek zvážíte a dáte do košíku, přivoňte k plodům, podívejte se, zda nemají viditelné poškození a jemně je uchopte, zda nejsou měkké. Mezi nejčastější varovné signály patří plíseň, hniloba, hnědé skvrny, otlačení, povadlost, nulová vůně a „gumovitost“.
Jahodový crumble je doslova nabitý zdravím díky obsahu ovesných vloček i ovoce. Připravte si jej ke snídani a nakopne vás energií na celé dopoledne. A chutná přímo báječně.
Máme pro vás naprostou pecku! Recept na rychlý a luxusní křupavý banán, po kterém se budete olizovat až za ušima a milovat jej budou i děti. Použít můžete Kinder čokoládu, Nutellu nebo jakoukoli jinou tabulkovou čokoládu, případně oříškový krém. Tak ať vám to křupe!
Ještě než se necháte unést cenou potraviny, přečtěte si ceduli. Zaměřte se na to, odkud ovoce či zelenina je. Pokud pochází z České republiky či Slovenska, dvakrát hurá – koupí podpoříte místní pěstitele a máte zaručeno, že z pole do obchodu to měla plodina maximálně pár hodin.
Naopak u plodin z Jižní Ameriky, Austrálie, Nového Zélandu, Afriky, Asie a podobně zbystřete. Ovoce a zelenina se sem totiž nejčastěji posílají lodí, což znamená změny teplot, dlouhé hodiny na cestách a většinou také absenci příjemné vůně.
Pozornost věnujte také balení. Pokud můžete, vždy kupujte nebalené ovoce a zeleninu. Jednak domů nebudete tahat zbytečné obaly a jednak si budete jistí, jak plodina vypadá. Plastové balení totiž velmi dobře skryje plíseň, která vzniká např. srážením vody pod ním.
V obalu si tak domů často odnesete ovoce či zeleninu, které byste jinak nekoupili. Ze zeleniny se to týká zejména salátových okurek, brokolice, rajčat a mrkve. U ovoce si dávejte pozor hlavně na bobulovité plody a jahody.
Vidíte krabičku malin za 20 korun a už se po ní vrháte, aniž byste se zamysleli nad tím, proč je její cena tak nízká? Ano, i zlevněné ovoce může mít vysokou kvalitu. Stejně tak se ale může jednat i o snahu obchodníků prodat zbylé kusy.
Proto ještě než vložíte krabičku malin do košíku, přesvědčte se, že plody nejsou plesnivé, shnilé nebo jinak závadné. Pokud byste jich polovinu z krabičky doma vyhodili, jejich cena by se vám nakonec pěkně prodražila.
Těstoviny s fetou a cherry rajčaty jsou velmi jednoduché, ale zároveň absolutně plné chuti. Na přípravu tohoto receptu vám bude stačit pouhých 5 minut. Poté stačí počkat cca 20 minut, než se feta upeče, vše smíchat a máte hotovo. Ideální recept pro studenty, notorické nestíhače a milovníky rychlých večeří.
Zapečený lilek je skvělé jídlo, které se podává jako příloha k masu nebo se servíruje jako lehký hlavní chod jen tak. Chuť lilku s rajčaty a mozzarellou je prostě skvělá. Recept je velmi jednoduchý na přípravu, nezabere vám tedy ani mnoho času.
V březnu ředkvičky, v dubnu chřest, v květnu květák... na podzim dýně a řepu a v zimě nic? Jistě, pokud by se člověk radikálně řídil sezónou české zeleniny, jedl by v zimě pravděpodobně jen nakládané zelí, jablka, brambory a kořenovou zeleninu.
Přesto se ale vyplatí při nákupu přemýšlet a nekupovat potraviny zcela mimo sezónu. Ovoce a zelenina vypěstovaná mimo ni totiž zpravidla pochází skleníku – tedy často bez slunce –, a proto nevoní. Jen sami zvažte rozdíl mezi rajčetem vypěstovaným v červenci a v únoru.
Doufáme, že jsme vám pomohli zorientovat se v labyrintu supermarketů a přejeme vám šťastnou ruku při výběru!
Zdroj: Akademie kvality, Kupi