Pánev je nedílnou součástí vybavení kuchyně. Zatímco naše babičky a maminky často vydržely s jedinou, která pohromadě držela už jen silou vůle a díky manuální zdatnosti tatínka, my v moderním světě máme šanci si pořídit pánví hned několik. Po jakých ale sáhnout a jak vybrat co nejlépe?
Některé pánve jsou vhodnější spíše na přípravu minutek a karbanátků, jiné na omáčky a další zase na palačinky nebo lívance. Existují samozřejmě do určité míry univerzální výrobky, jenže ve finále stejně nakonec kolikrát pořídíte i ten speciální či kvalitnější a náklady máte rázem dvojnásobné.
Další otázkou je, pro kolik lidí budete nejčastěji jídlo připravovat. A v neposlední řadě, jak často plánujete pánev používat – jednou denně, několikrát za den, anebo jen občas, když se zrovna ocitnete na chatě?
Při výběru pánve se vám zpravidla nabízí 3 varianty povrchů – hliník, nerez a nepřilnavé povrchy. Hliník je ekonomicky výhodnou variantou, samozřejmostí by u něj měla být nepřilnavá úprava a ideálně i vyšší dno. I nerez je klasika, která by v kuchyni neměla chybět. Skvěle vede teplo, nevadí mu žár a jeho údržba je velmi snadná. Jelikož se však napaluje, musíte u něj vždy použít tuk.
Co se nepřilnavých povrchů týče, mezi oblíbené patří teflon, granit a do určité míry i keramika. Můžete na nich pracovat i „na sucho“ (na keramickou pánev se musí trochu oleje přidat), ale mají teplotní omezení cca 250 ˚C, poté se z nich mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky.
Klasické pánve lze podle velikosti rozdělit do následujících kategorií:
Zejména větší domácnosti mávnou nad menšími průměry pánví rukou – i mini pánvičky (např. o průměru 12 cm) ale mohou mít své využití, například pro opražení mandlí, semínek nebo na rychlé volské oko. Malé pánve zase oceníte, když budete mít večer jen ve dvou.
Kupte se slevou Přepuštěné máslo Ghí Living Spoon.
Spolu s velikostí pánve zjistíte, že je třeba popřemýšlet také o její hloubce, tedy jak vysoké okraje bude mít. Opět je nutné zvážit, co v ní budete dělat. Omáčky a jídlo „v jednom hrnci“ (tedy pánvi) budou vyžadovat vyšší okraje, palačinky naopak minimální. Pro běžné užití (grilovaná zelenina, minutka či topinky) stačí okraje standardní.
Kromě klasických pánví existují i jejich speciální druhy, které jsou určené na konkrétní účel. Možná si říkáte, že nejsou potřeba, protože si vystačíte s pánví univerzální, ale vězte, že jakmile je jednou vyzkoušíte, už je nikdy nedáte z ruky. Které to jsou?
Kupte se slevou Pánev grilovací SmartClick Tescoma.
Hodit se vám samozřejmě bude i pár univerzálních pánví, na kterých připravíte de facto vše – jsou vhodné na minutky, omáčky, grilovanou zeleninu a mnoho dalšího. Tím spíše byste však měli při výběru dbát na jejich kvalitu.