Punč je oblíbený především v období zimy a Vánoc. Tento výborný sladký nápoj nám pomáhá zahřát se a rozproudit krev v organismu. Vy si ho můžete dopřát i v pohodlí domova, a to hned v několika provedeních. Které pro vás bude to pravé?
Punč má své kořeny v Indii. V hindštině znamená jeho název číslovku pět, která značí počet tehdy používaných ingrediencí pro jeho zhotovení. Z Asie se v 17. století dostal do Anglie, z které jej postupně převzaly i ostatní národy.
Tradičně se podává ve velké míse, z které se nalévá do skleniček či hrnečků naběračkou. Na základě toho vznikl i jeho další název – „bowl“.
Kupte se slevou Jablka Jonaprince Česká Farma.
Punčů existuje celá řada. Jednotlivé druhy se liší především použitými ingrediencemi a vyrobit lze jak ten alkoholický, tak i ten bez alkoholu. Na punči si tak mohou pochutnat dospělí, děti i abstinenti. Můžete vybírat z celé řady ovoce i dalších přísad, se zcela odlišným složením se navíc setkáte i v různých koutech světa. V Karibiku punč slouží jako aperitiv, v Koreji se skládá ze sušeného kaki a zázvoru a v Mexiku byste v nápoji našli tequilu.
Vyhýbáte se alkoholu nebo chcete tuto sladkou lahůdku dopřát i svým ratolestem? Pak vám přinášíme recept na nealkoholický punč.
Kupte se slevou Džus Relax.
Výše uvedené množství vystačí na 6 porcí. Na plotnu si připravte hrnec a nalijte do něj vodu i oba druhy džusů. Vymačkejte dostatečné množství šťávy z citronu a pomeranče a přidejte na malé kostičky nakrájené jablko. Nakonec přisypte dvě lžíce koření a směs přiveďte k varu. Vařte zhruba 15 minut, poté můžete podávat.
Chcete si dopřát ten opravdu nefalšovaný punč? Připravte si ingredience a můžete se pustit do práce.
Kupte se slevou Božkov Original Tuzemský.
Množství ingrediencí vám vystačí na 6 porcí. Do hrnce nalijte vodu, přisypte cukr a podle potřeby vymačkejte citron a pomeranč. Obsah hrnce přiveďte k varu a postupně dolijte rum i bílé víno. Nezapomeňte vsypat skořici. Vařte zhruba 10 minut, následně můžete servírovat. Pro ještě lepší chuť můžete sklenice dopředu ozdobit ovocem.
Milujete jablka? Pak si jistě pochutnáte i na jablečném punči, který je naprosto výborný. Jeho příprava trvá jen pár minut, takže si jej vychutnáte téměř hned.
Kupte se slevou Koření Skořice mletá J.C. Horn.
Nejprve omyjte a nakrájejte jablko na osminky a ty rozdělte do připravených hrnečků. Odstraňte jádřinec, slupku ponechte dle vlastního uvážení. Do hrnce nalijte a nasypte ostatní suroviny a dejte na plotnu. Cílem je nápoj zahřát, ale nesmí dojít k bodu varu. Jakmile se var blíží, sundejte hrnec z plotny a zalijte jím připravené hrnečky.
Nechce se vám ztrácet čas s vařením domácího punče? Nakoupit si můžete i již hotový.