Vánoce bez vůně svařáku? To si snad ani nelze představit! Ať už si ho užíváte na trzích nebo doma, příprava domácího svařáku může být skutečným zážitkem. V tomto článku vám ukážeme, jak si připravit ten nejlepší svařák, který zahřeje a potěší vaše smysly. Od výběru správného vína, přes přidání koření, až po speciální tipy na sirup – tady zjistíte, jak se stát mistrem ve vaření tohoto tradičního nápoje. Připravte se na cestu plnou vůní a chutí, která vám zpříjemní adventní čas.
Svařování vína s nejrůznějšími přísadami je velmi stará tradice, která sahá minimálně do období antického Říma. Dříve se tímto procesem občas zpracovávalo ne zcela kvalitní víno a zároveň se tím zajišťovala jeho pasterizace.
V dnešní době bychom se nicméně rozhodně neměli spokojit se svařeným vínem jako způsobem, jak zachránit víno, které nám nechutná při normální teplotě. Platí, že pro svařák nemusíte sahat po nejdražších jakostních vínech, protože by se z nich kvůli přidaným ingrediencím ztratily jejich unikátní vlastnosti. Za každou cenu však zvolte víno, které vám chutná, protože jeho chuť má na výsledném svařáku největší podíl.
Nejčastěji se setkáváme se svařeným červeným vínem, ovšem i to bílé může fungovat stejně dobře a není třeba ho tak výrazně sladit. Nejlepší svařák připravíte z dobrého, ale nepředraženého stolního či jakostního vína.
Krabicovému vínu se však raději vyhněte, alespoň pokud vám opravdu záleží na tom, co pijete. Navíc pokud zkonzumujete svařáku vyšší množství, u „krabičáku“ existuje mnohem vyšší pravděpodobnost, že následující ráno nebude pro vaši hlavu příliš příjemné.
Dochucovat svařák lze širokou škálou koření i dalších ingrediencí. Nejčastěji v něm najdete skořici, hřebíček, badyán a někdy také nastrouhaný muškátový oříšek. Oblíbeným doplňkem je i kůra z citrusových plodů, převážně z pomerančů a citronů. Neznamená to ale, že byste se museli držet jednoho receptu.
Svařené víno patří k zimnímu období stejně jako kapr k Vánocům. Tento nápoj, lidově zvaný svařák, si můžeme dopřát na vánočních trzích, kde ale jeho kvalita nebývá příliš valná. Pokud patříte mezi milovníky svařáku, naučíme vás ten nejlepší a nejrychlejší recept, se kterým si doma vykouzlíte horký nápoj během 15 minut.
Přidat můžete i další alkoholické nápoje, které svařáku dodají opravdový říz. Výborně funguje například kapka rumu, vodky nebo calvadosu. Exotičtější vůni pak dodá koření jako kardamom nebo jiný druh ovocné kůry, třeba z grepu. Štiplavost zázvoru ve svařeném víně také krásně vynikne. Sladit můžete cukrem, ale skvěle se pro tento účel hodí i med.
Jak tedy na klasický svařák, který zachutná opravdu každému? Příprava spočívá v jednoduchosti:
Za žádných okolností bychom neměli nechat svařák dlouho vařit, protože by se z něj vypařil alkohol a my bychom přišli o ten jedinečný hřejivý pocit i velkou část chuti.
Odborníci na svařák někdy doporučují trochu náročnější metodu, při které si nejdříve vytvoříte ochucený sirup – stačí zahřát hrnec s cukrem, ke kterému přidáte pár lžic vody a počkáte, než začne karamelizovat. Následně dejte do hrnce koření (pár tyčinek skořice, badyán, hřebíček, nakrájený zázvor, kardamom) a přelijte buď trochou vody, nebo vína. Přiveďte k varu a nechte vařit několik minut.
V jiném hrnci ohřejte víno na cca 70 °C (pamatujte, nikdy ho nevařte moc dlouho), do něj přes síto nalijte hotový svařákový sirup, zamíchejte a podávejte teplé s tlustým plátkem pomeranče. Sirup si můžete připravit i do zásoby. A pokud chcete radost ze svařáku dopřát i dětem, připravte jim verzi z brusinkové šťávy.
Zdroje: Kupi