Pokud patříte k milovníkům tradičního perníku, neměl by vám tento recept utéct. Nejenže bude perník díky obsahu celozrnné mouky a minima třtinového cukru super zdravý, ale také neskutečně vláčný a chutný. Nadýchaný vydrží určitě týden, pokud jej ovšem dříve nesníte.
Zdravá varianta
Na přípravu tohoto domácího perníku na plech použijeme samé zdravé ingredience. Těsto se skládá z celozrnné pšeničné a špaldové mouky, z vajec, mléka, kvalitního kakaa a také nastrouhané cukety a jablek. Právě ty perníku dodávají skvělou konzistenci a vláčnost. Pokud zrovna nemáte cuketu, nahraďte ji stejným množstvím nastrouhaných jablek.
Vrchní část perníku se po upečení maže ostružinovou marmeládou. Stejně tak ale můžeme použít rybízovou nebo jakoukoliv jinou oblíbenou marmeládu z kyselejšího ovoce. Vrstva marmelády se nakonec polévá rozpuštěnou čokoládou a výsledek je dokonalý. Akorát sladký, akorát vláčný.
Perník s čokoládou – recept
Ingredience na perník:
- 200 g pšeničné celozrnné mouky
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 300 ml mléka (použila jsem ovesno-sójové mléko)
- 250 g najemno nastrouhané cukety bez slupky (lze nahradit nastrouhaným jablkem)
- 100 g najemno nastrouhaných jablek
- 3 velká vejce
- 70 g třtinového cukru (je možné nahradit medem)
- 50 ml slunečnicového oleje
- 2,5 polévkové lžíce kvalitního kakaa
- 1 balíček kypřicího prášku do perníku
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 1 kávová lžička vanilkového extraktu
- malá špetka soli
Hrnkový perník
Hrnkový perník zdobený čokoládou a kokosem je ideálním tipem na ultra rychlý moučník, který budete mít hotový za pár minut a jeho přípravu zvládne i malé dítě.
Hrnkový perník
Ingredience na ozdobení perníku:
- 2–3 polévkové lžíce domácí ostružinové marmelády
- 100 g 85% čokolády
- 30 g raw kokosového oleje
- kokosové lupínky
Jaký je postup pro pečení perníku?
- Nejprve si předehřejeme troubu na 170 °C a poté postupně připravíme všechny ingredience.
- Cuketu oloupeme a dužninu nastrouháme najemno – mělo by jí po nastrouhání být rovných 250 gramů. Stejně tak najemno nastrouháme oloupaná jablka, těch by mělo být cca 100 gramů. Nastrouhanou cuketu a jablka přendáme do cedníku a jemně z nich vymačkáme přebytečnou vodu. Troška tekutiny ale zůstat může.
- Nyní si připravíme všechny suché ingredience.
- Na váze odvážíme 350 g mouky (směs pšeničné a špaldové celozrnné) a přes síto ji prosejeme do velké mísy. Do stejné mísy prosejeme také kakao, kypřicí prášek do perníku a přidáme skořici a sůl. Vše dobře promícháme a mísu se suchou směsí zatím necháme stranou.
- Smícháme postupně všechny mokré ingredience.
- Vezmeme čistou mísu a rozklepneme do ní 3 velká vejce, přidáme 70 g třtinového cukru, 50 ml slunečnicového oleje a 300 ml mléka. Vezmeme si na pomoc elektrický šlehač a vše dobře prošleháme.
- Nyní budeme do mokré směsi postupně přidávat promíchanou mouku. Metličkou vše pečlivě promícháme. Úplně nakonec přidáme do směsi nastrouhanou cuketu a jablka.
- Vznikne nám kompaktní, ne příliš tekuté těsto. Vyšší plech vysteleme pečicím papírem a těsto na něj nalijeme. Pěkně uhladíme a dáme perník péct do předehřáté trouby na 170 °C.
- Pečeme 35 minut a poté případně ještě necháme 5–10 minut dojít ve vypnuté a pootevřené troubě.
- Těsto by uvnitř mělo zůstat krásně vláčné jako na obrázku.
Alp Aksoy / Shutterstock.com
Jaký je postup pro zdobení perníku?
- Upečený perník necháme vychladnout na mřížce.
- Vezmeme si ostružinovou marmeládu a perník navrchu rovnoměrně pomažeme.
- Poté ve vodní lázni rozpustíme 100 gramů 85% čokolády s 30 gramy raw kokosového oleje, vzniklou promíchanou směs pomalu nalijeme na perník a rozetřeme nožem.
- Nakonec perník posypeme plátky kokosu, ideálně jen ve středu každého čtverečku, jinak by se nám kvůli němu špatně krájel. Kudy povede řez perníkem, si můžeme předběžně načrtnout nožem.
- Hotový perník necháme v chladu ztuhnout (nikoliv v lednici) a poté krájíme nožem, který jsme si namočili v horké vodě.
Zdroj: autorský recept a foto Anna Kolásková