Ne nadarmo se říká, že vlastnoručně vyrobené dárky potěší vždy nejvíc, zvláště, když je v nich navíc i nějaká ta kapka alkoholu a sladce chutnají po Vánocích. Zkuste své blízké letos překvapit lahví domácího likéru. Máme pro vás hned 4 skvělé a jednoduché recepty. Upíjení povoleno!
U všech receptů níže platí, že množství alkoholu můžete podle vlastních preferencí upravovat, stejně tak na vás necháme volbu značky destilátů.
Ať už se ale rozhodnete pro klasický symbol českých Vánoc „tuzemák“, nebo sáhnete po nějaké dražší lihovině, po domácím likéru se určitě jen zapráší.
Na cca 1 litr budete potřebovat:
Postup: V nádobě smíchejte kondenzované mléko, alkohol, smetanu, koření a vanilkový extrakt, přidejte rozpuštěnou 1 lžíci kávy v 1 lžíci horké vody a vše společně dohladka prošlehejte. Skladujte v chladu. Nejlépe chutná podávaný na ledu.
Kupte se slevou Božkov Original Tuzemský.
Na cca 1 litr budete potřebovat:
Postup: Smetanu ke šlehání nalijte do hrnce, nalámejte do ní kaštany a čokoládu a za stálého míchání přiveďte k varu. Poté ihned odstavte z plotny, aby se směs nezačala připalovat. Vzniklou hmotu dále míchejte, dokud nezchladne. Následně do ní přidejte kondenzované mléko, míchejte dohladka a nakonec přidejte rum. Rozlijte do lahví a skladujte v chladu.
Na cca 0,7 l budete potřebovat:
Postup: Pomeranče důkladně omyjte, oloupejte a odšťavněte. Do uzavíratelné sklenice nalijte šťávu a kůru z nich, přidejte rozinky, nasekané sušené brusinky, směs koření, třtinový cukr a zalijte vodkou. Láhev uzavřete a protřepejte, dokud se cukr nerozpustí. Umístěte na chladné a tmavé místo a nechte alespoň 2 týdny louhovat. Poté přeceďte a likér přelijte do pěkných dárkových lahví.
Na cca 1,5 l budete potřebovat:
Kupte se slevou Mléko kondenzované ochucené Salko Tatra.
Postup: Nejprve si připravte zkaramelizované kondenzované mléko – asi 2 hodiny (30 minut v tlakovém hrnci) vařte neotevřené plechovky pozvolna ve vodě. Poté nechte jejich obsah vychladnout. Tento krok můžete přeskočit, lze použít i nepovařené slazené kondenzované mléko nebo přímo zakoupit Salko s karamelovou příchutí.
Následně připravte pudink podle návodu na obalu, po uvaření jej nechte za stálého míchání zcela zchladnout, poté vmíchejte kondenzované mléko, rum a mandlové aroma. Vše důkladně promixujte, hotový likér nalijte do lahví a skladujte v ledničce.