Někdo se v kuchyni bez váhy neobejde, jiný sází na přesnost svého oka. Pokud zrovna nemáte váhu po ruce nebo vás precizní odměřování každé suroviny zbytečně zdržuje od výsledné lahůdky, můžete vážit pomocí hrnků a lžic. Náš praktický průvodce vám prozradí, kolik gramů nejvyužívanějších surovin se do nich při pečení vejde.
Pokud v kuchyni odměřujete pomocí kuchyňského náčiní pravidelně, doporučujeme si na dostupné místo (třeba na lednici nebo vnitřní stranu kuchyňské skříňky) trvale umístit tahák, do kterého budete moci vždy nahlédnout.
Nejlepší je také vyhradit si na toto „odvažování“ jeden určitý hrnek, lžíci nebo lžičku, u kterých máte zjištěný jejich objem – a množství použitých surovin bude vždy stejné.
Určitě to znáte i z druhé strany – někdy recept uvádí množství ingrediencí nejen v hrnkách a lžičkách (typicky například u sušeného droždí nebo prášku do pečiva), nýbrž i ve špetkách nebo ořeších (máslo a sádlo) a dalších. Kolik gramů a mililitrů to ale je? Všeobecně většinou tolik (údaje berte jako orientační):
Zatímco u tekutin je měření poměrně jednoduché a mililitr vždy obsahuje stejné množství tekutiny, u pevných a sypkých ingrediencí je to horší – mají rozdílnou strukturu, hustotu i kyprost a na základě toho i různou hmotnost.
Některé recepty navíc uvádí množství ve vrchovatých lžících, u kterých je o to těžší hmotnost správně odhadnout. My jsme se proto u přepočítaného množství zaměřili na lžíce zarovnané – pro zarovnání doporučujeme vždy při nabírání „seříznout“ vršek lžíce nebo odměrky příborovým nožem.
Obecně tedy můžete počítat takto:
Jedna zarovnaná čajová lžička (5 ml) obsahuje cca:
Jedna zarovnaná polévková lžíce (15 ml) obsahuje cca:
Hrnkový perník zdobený čokoládou a kokosem je ideálním tipem na ultra rychlý moučník, který budete mít hotový za pár minut a jeho přípravu zvládne i malé dítě.
Jeden zarovnaný hrnek s běžným objemem 250 ml obsahuje cca:
Pokud tedy recept uvádí například použití 200 g hrubé mouky, množství odměříte pomocí jednoho hrnku, dvou lžic a dvou lžiček.
A pokud si chcete odměřování v kuchyni bez váhy trochu usnadnit, v obchodech lze dnes sehnat spoustu pomocníků, kteří vám při dávkování ušetří spoustu času.
Správné dávkování však nehraje roli pouze při pečení. Věděli jste například, že pokud si připravujete zrnkovou kávu (například ve french pressu nebo klasicky „na turka“), ideální poměr je šest až sedm gramů kávy na 150 ml vody? I na to si lze pořídit pomocníka.
Zdroj: Kupi.cz