Zima už pomalu klepe na dveře a s ní mizí i šance sehnat čerstvé sezónní ovoce. Navíc přichází čas mlsání a uždibování laskomin. Sladkosti jsou tak dobré! Ale sníst každý den čokoládu? To prostě nejde. Proto vám přinášíme jednoduché recepty, jak si lehce a snadno vytvořit vlastní dobroty na celou zimu.
Očekávali jste recepty na zdravé sušenky a domácí koláčky? Ale kdepak! Ukážeme vám, jak snadno připravit chutné křížaly, rozinky nebo jablečný kompot. Na přípravu potřebujete jenom sušičku a pár minut času. Pustíme se do toho?
Ačkoli je každý kousek sušeného ovoce velmi sladký, jedná se o zdravou variantu naplněnou vitamíny. Hroznové víno i jablka mají obrovské množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a stává se tak plnohodnotným parťákem během sychravých dnů.
Kupte se slevou Hrozny tmavé bezsemenné Albert.
Výroba rozinek je velmi snadná. Se správnou přípravou získáte chutné, velké a šťavnaté rozinky, které v obchodě nekoupíte. Použijete-li zelené hrozny, rozinky budou příjemně zlatavé, ty z červených hroznů budou naopak klasicky tmavě hnědé. Které si vyberete?
Omyté a čisté hroznové víno ponořte do vroucí vody na jednu minutu a pak ho okamžitě přemístěte do mísy s ledem. Tím docílíte mnohem šťavnatějších rozinek a rychlejšího sušení plodů. Zastavit proces vaření je podstatné, jinak byste přišli o všechny cenné látky a z hroznů by nic nezbylo.
Ovoce následně vložte do sušičky na 12 hodin – nastavte teplotu na 75 °C a nechte sušit. Menší rozinky mohou být hotové dříve, proto je průběžně kontrolujte. Po dokončení je nechte dojít ještě další čtyři hodiny.
Kupte se slevou Jablka Golden Delicious.
Domácí křížaly nejsou zrovna šťavnaté, zato jde o výborné zobání k večeru u televize nebo si je můžete dát do ovesných vloček k snídani.
Všechna jablka oloupejte a nakrájejte na plátky o šířce zhruba čtyři milimetry. Na plech dejte pečicí papír a navrch vyskládejte plátky jablek. Troubu zapněte a nastavte teplotu na 60 °C. Musíte nechat pootevřená dvířka, aby mohla pára ven. V opačném případě by k usušení nikdy nedošlo. Až budou plátky křupavé, máte křížaly hotové. Plátky jablek také můžete vložit do sušičky na ovoce, nastavte stejnou teplotu jako u hroznů. Doba sušení bude mnohem kratší – a plátky hlavně průběžně kontrolujte.
Máte rádi horká jablka nebo teplé hruškové či jablečné nápoje? Přípravou domácího jablečného kompotu získáte obojí!
Kupte se slevou Rum Republica Exclusive Božkov.
Oloupejte jablka, zbavte je jader a pecek a nakrájejte na osminky. Mezitím do hrnce nalijte vodu a nasypte do ní cukr, hřebíček, citronovou kůru a skořici podle chuti. Přiveďte k varu a přidejte kousky jablek. Vařte zhruba sedm minut. Že jsou jablka hotová, poznáte tak, že získají průsvitný odstín. Ovoce se nesmí rozpadat.
Tip: Ochucenou vodu, kde se ovoce vařilo, nevylévejte – přidejte dávku tmavého rumu dle chuti a máte výborný domácí punč!
Rádi si potraviny vyrábíte doma, z přírodních zdrojů a vlastními silami? Pak je sušička ovoce jako dělaná právě pro vás. Hravě zařídí, že vám jídlo vydrží déle, a navíc se nemusíte zaobírat všudypřítomnými síty, která pořád někde překážejí.
Kvalitní sušička potravin musí splňovat hned několik podmínek. Pro zákazníka je směrodatná cena, náročnost údržby, jednoduché ovládání, požadované funkce, materiál, hmotnost, případně velikost či tvar.
Kupte se slevou Mrazem sušené jahody Allnature.
Pokud vám obyčejné sušení nestačí, ochutnejte moderní trend – lyofilizované ovoce. Jedná se o sušení mrazem, které prodlužuje trvanlivost ovoce, ale zároveň zachovává jeho tvar, barvu i strukturu, a navíc mu ponechává i prospěšné vitamíny.
Proces lyofilizace ovšem není nic jednoduchého – v první fázi se ovoce mrazí při teplotě od −50 do −100 °C, a to klidně i déle než 24 hodin. Neobejdete se tedy bez speciálního přístroje, tzv. lyofilizátoru, a už i jeho výběr je docela věda, natož pak správné použití. Pokud tedy máte chuť na ovoce sušené mrazem, raději si ho nakupte v akci.