Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vlašské ořechy: Načasování sběru a správné skladování určí, jak dlouho vám vydrží

Erhan Inga/ Shutterstock.com

Září a říjen jsou klíčovými měsíci pro sběr vlašských ořechů, které jsou nejen oblíbenou vánoční pochoutkou, ale také jednou z nejstarších superpotravin známých lidstvu. Správné načasování a pečlivé skladování mohou zásadně ovlivnit jejich chuť a trvanlivost. Naučte se, jak sbírat ořechy v pravý čas, jak je efektivně sušit a jak je uchovávat, aby si zachovaly svou kvalitu až do příští sezóny.

Přečtěte si také

Nechcete chytit bacila? 7 způsobů, jak doopravdy posílit oslabenou imunitu

Jak na sběr ořechů?

Sběr vlašských ořechů se vyplatí neuspěchat. Správný čas nastává tehdy, když jsou plody zralé – jejich zelená slupka místy tmavne a puká, takže ořechy začínají samy ze stromu padat. To závisí především na dané odrůdě, ale také na počasí či stanovišti, kde ořešák královský (Juglans regia) roste.

Na sběr není potřeba nijak chvátat, ořechy ze stromu setřásat nebo hůř – kácet celé větve. Osvědčí se sbírat je postupně, alespoň každý druhý den, protože jinak by mohly začít ve vlhké trávě hnít. Celý proces si můžete usnadnit například jejich vyhrabáváním hráběmi nebo umístěním plachty pod korunu stromu (lépe se vám pak budou hledat).

Následky sklizně nezralých plodů

Předčasný sběr ořechů má často za výsledek jejich horší chuť a trvanlivost. Také se z nich velmi špatně odstraňuje slupka a snadněji zplesniví. Proto se opravdu vyplatí počkat a sklízet je pravidelně. Pokud však zrovna neoplýváte volným časem nebo nemáte ořešák přímo na zahradě, plody ze stromu setřeste – ale až ve správnou dobu.

Tu poznáte tak, že bude více než jedna čtvrtina ořechů samovolně spadaná na zemi. Stejný postup můžete aplikovat i při předpovědi déletrvajícího deštivého počasí, během něhož by mohlo dojít k jejich zahnívání.

garmoncheg / Shutterstock.com

Jak sušit vlašské ořechy?

Nejdříve sesbírané plody očistěte, zbavte je slupek a vyřaďte plesnivé nebo jinak narušené kusy. Kvalitní ořech poznáte podle barvy skořápky, která by měla být světle hnědá a bez tmavých skvrn.

Sušte je rozprostřené v jedné vrstvě na sítu, plechu nebo v dřevěné přepravce umístěné přibližně po dobu jednoho měsíce na suchém, prosluněném místě či v blízkosti radiátoru. Rozhodně je nepřesouvejte ven a zase dovnitř, akorát byste jim ublížili a dobu sušení zbytečně prodloužili. Využít lze rovněž troubu vyhřátou na 45–50 °C. Správně usušené ořechy poznáte podle zvuku, měly by totiž v dlaních příjemně šustit.

Hruškový chlebíček s ořechy
Čas přípravy: 1 hod 20 min Obtížnost: Střední

Hruškový chlebíček s ořechy

Hruškový chlebíček s ořechy je krásně voňavý, vláčný a neskutečně dobrý. Na přípravu je vcelku jednoduchý, mohou se do něj tedy s klidem pustit i začátečníci.

Hruškový chlebíček s ořechy
Ořechová buchta s čokoládovou polevou
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Ořechová buchta s čokoládovou polevou

Ořechová buchta je ideální tip na víkendové pečení. Skvěle se k ní hodí čokoládová poleva, která jí dá správný šmrnc. Příprava ořechové buchty je jednoduchá a zvládne ji každý. A když ji dozdobíte nasekanými ořechy, bude vypadat (a chutnat) neodolatelně.

Ořechová buchta s čokoládovou polevou

Skladování vlašských ořechů

Ve skořápce

Jejich vyloupaná jádra obsahují kolem 70 % olejů, tudíž na vzduchu rychleji oxidují, žluknou a kazí se. Déle tedy vydrží ořechy se skořápkou, která je chrání a reguluje teplotu i vlhkost. Celé je můžeme skladovat v papírových nebo jutových pytlích, bednách vyložených papírem i síťových taškách, a to na tmavém a hlavně suchém místě.

Naše babičky je často nakládaly do soli s dřevěnými pilinami. Dnes poslouží místo pilin třeba kokosové vlákno. Celý trik je v hliněné nebo skleněné nádobě a ve střídání nevyloupaných ořechů se směsí soli a pilin.

Varavin88 / Shutterstock.com

Vyloupané

Vyloupané ořechy můžete skladovat v lednici, mrazáku i ve spíži. Vždy záleží na době plánované spotřeby. Jestliže je hodláte v blízké době zkonzumovat, stačí je uložit v uzavíratelné nádobě nebo papírovém pytlíku do spíže, kde vydrží bez úhony přibližně měsíc, měsíc a půl. V lednici se vám ve vhodné nádobě nezkazí až čtvrt roku.

V igelitovém nebo vakuovacím sáčku uložené v mrazáku pak vydrží až jeden rok, než začnou ztrácet svoji typickou ořechovou chuť. A také je lze klasicky, ovšem bez nálevu, zavařit, případně naložit do sklenice s medem.

Účinky na zdraví

  • Vlašské ořechy byly ve starověku považovány za symbol erotiky a plodnosti.
  • Obsahují spoustu vitamínů a minerálních látek, například vitamíny skupiny B, E, také zinek, hořčík nebo kyselinu listovou.
  • Jsou zdrojem zdravých tuků, pozitivně ovlivňují hladinu cholesterolu v krvi, chrání tělo před cukrovkou a nemocemi srdce a vláknina v nich obsažená zlepšuje trávení.
  • Silné barvivo z oplodí způsobuje nepěkné zbarvení rukou při jejich sběru. Proto se vyplatí si před sklizní ruce pořádně nakrémovat, případně si opatřit pracovní rukavice.

Zdroje: Kupi, Healthline, Cleveland Clinic