V obchodech je nám nabízeno nepřeberné množství kečupů. Liší se zejména kvalitou, obsahem rajčat a cenou. Nejkvalitnější kečup by měl obsahovat nejvíce rajčat, ale je tomu opravdu tak? Uvádějí výrobci na etiketách pravdivé hodnoty? Skutečně odpovídá cena kečupu kvalitě, nebo platíme pouze za značku?
Zjistěte, kolik rajčat skutečně obsahuje váš oblíbený kečup a kolik chemických látek do něj výrobci přidávají.
Odborníci z VŠCHT provedli ve svých laboratoří nezávislé testy celkem 15 kečupů. Tvůrci pořadu A DOST! internetové TelevizeSeznam.cz nám přinášejí jejich výsledky. Možná vás překvapí, jak lživé informace jsou na kečupech napsány, a jak velké rozdíly mezi prodávanými produkty jsou.
Kupujete dobrý a kvalitní kečup, nebo ten plný chemikálií a s nízkým obsahem rajčat? Odpověď najdete ve videu. Podívejte se, jak tento velký test 15 kečupů dopadl. Který obstál, a na kterém jsou uvedeny lživé informace?
Pokud preferujete hlavně snadnou manipulaci a dávkování na talíř, pravděpodobně zvolíte kečup v plastové láhvi. Věděli jste však, že sklo je známkou toho, že kečup nebude konzervovaný chemicky? Sklo totiž umožňuje sterilizaci teplem přímo v láhvi. Navíc skrz čiré sklo poznáme, jak sytou má kečup barvu, která je sama o sobě příznakem kvality, neboť signalizuje přítomnost vyzrálých rajčat.
Bez chemické konzervace mohou být ale i kečupy v plastu. Takové kečupy jsou pak sterilovány či pasterovány, a proto je nutné je uchovávat po otevření v lednici.
Obsah rajčat v kečupu by měl být minimálně 140 g rajčat na jeho 100 g. Jestliže je obsah rajčat nižší, raději ho vůbec nekupujte. Sice za něj ušetříte, ale místo kečupu budete mít doma chemický koktejl. Pokud je navíc kečup označen výrazy „prima“, „extra“ či „speciál“, musí obsahovat minimálně 200 g rajčat na 100 g kečupu.
V testu vyšly podle obsahu rajčat nejlépe tyto konkrétní kečupy:
Jeden z nejoblíbenějších kečupů – Heinz se umístil až na osmém místě z 15 testovaných kečupů podle obsahu rajčat, při ceně vyšší, než je cena prvního umístěného.
V testu dopadly nejhůře nejlevněji prodávané kečupy. Obsahují nejvíce pesticidů a toxické produkty plísní – mykotoxiny, ale také umělá zahušťovadla nebo konzervanty.
Naopak vítězem celého testu se stal kečup s průměrnou cenou. Rozhodně tedy neplatí, že nejdražší výrobek znamená také ten nejkvalitnější!
Pokud patříte mezi vyznavače zdravé výživy, sáhněte raději po BIO kečupu. Zaručeně se tak vyhnete všem možným zahušťovadlům a pesticidům, tyto kečupy jsou navíc solené mořskou solí a slazené nejčastěji třtinovým cukrem.