Alespoň jednou za týden si všichni zasloužíme pomalé ráno. Pohodu, při které je čas na pořádnou snídani, ranní kávu a povídání, jež se klidně může protáhnout až do oběda. A právě na takovou sváteční snídani nebo brunch se výborně hodí lívance. A jelikož je podzim, budou dýňové. Nadýchané a vláčné – s voňavým kořením a snadnou přípravou.
Lívance dělávám jen jednou za čas, protože mám vždycky pocit, že přípravou v kuchyni strávím roky. A přitom to není pravda. Tento recept jsem měla hotový během 15 minut.
Hodí se však mít dopředu připravené pyré z dýně Hokkaidó. Koupíte ho samozřejmě v obchodě (např. v oddělení příkrmů pro děti nebo mezi mraženými potravinami), ale lepší je vyrobit si jej doma.
Regály v obchodech se nyní pod dýněmi prohýbají!
Spolu s dýňovým pyré už pak stačí jen smíchat pár ingrediencí a můžete podávat na stůl. Aby byly lívance zdravější, použila jsem celozrnnou pšeničnou mouku a bio vejce. Jednotlivé přísady jsem odměřovala kávovou a polévkovou lžící, nebudete tedy potřebovat ani kuchyňskou váhu.
Na ozdobení lívanců je nejlepší bílý jogurt nebo polotučný tvaroh s troškou medu, čerstvé ovoce a javorový sirup na polití.
P Maxwell Photography / Shutterstock.com
Recept: Dýňové lívance (pro čtyři osoby)
Co potřebujeme?
- 4 polévkové lžíce dýňového pyré
- 150 ml vlažného mléka (použila jsem kravské)
- 7 polévkových lžic hladké pšeničné celozrnné mouky
- 1 vejce
- 2 kávové lžičky javorového sirupu
- 1 kávová lžička koření do perníku
- 1 kávová lžička kypřicího prášku
- tuk na smažení (použila jsem řepkový olej)
Javorový sirup by vám doma neměl chybět
Jak dýňové lívance připravit?
- Nejprve si odměřte do misky sedm lžic hladké mouky, přidejte jednu kávovou lžičku kypřicího prášku do pečiva a důkladně promíchejte, aby se mouka s kypřicím práškem hezky spojila. Dejte na chvíli stranou, mouku budeme potřebovat až úplně na konec.
- Do větší mísy si odměřte čtyři polévkové lžíce dýňového pyré. Přidejte 150 ml vlažného mléka, dvě kávové lžičky javorového sirupu, jedno vejce a kávovou lžičku koření do perníku. Pomocí metličky celou směs rozmíchejte, až vám vznikne kompaktní, hladká kaše.
- Poté postupně po lžících přidávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Metličkou mouku pomalu zapracovávejte, dokud vám nevznikne hladké těsto připravené na smažení.
- Vezměte si teflonovou pánev se silnějším dnem a rozpalte na ní řepkový olej. Mělo by stačit pár kapek.
- Pomocí lžíce tvarujte silnější kulaté lívanečky a smažte je z každé strany zhruba dvě minuty na středně silném plameni.
- Lívance podávejte s tvarohem a ovocem ještě teplé.