Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Dýně vám konečně bude chutnat! 4 originální recepty, které vám nesmí utéct

Brent Hofacker / Shutterstock.com

Podzim už nám klepe na dveře a s ním přichází nejen chladnější počasí a barevné listí, ale také sezóna dýně. Tato všestranná zelenina si i v českých kuchyních našla své místo a není divu! Dýně nabízí nepřeberné možnosti přípravy, ať už v sladké, nebo slané variantě. Navíc se dá snadno skladovat, takže si na ní pochutnáte po celou zimu. Připravili jsme pro vás pár lákavých receptů, které vás o jejích kvalitách zaručeně přesvědčí.

Přečtěte si také

Luxusní dýňové rizoto s česnekem a tymiánem, které zvládne připravit do půl hodiny úplně každý

Ať už si dýni vypěstujete na zahrádce nebo si ji koupíte, je důležité, abyste ji před zpracováním nechali doma ještě dva týdny odpočívat. Během odpočinku se přemění část škrobu na cukry, a navíc bude lepší jak po chuťové stránce, tak po té výživové. A pak už hurá s dýní do kuchyně!

Bramborové pyré z dýně Hokkaidó – recept

Obyčejná bramborová kaše už je možná nuda. Zkuste ale bramborové pyré s dýní a uvidíte, že nebudete litovat.

Nejprve uvaříme v osolené vodě oloupané a na kostičky nakrájené brambory. V jiném hrnci uvaříme doměkka nakrájenou dýni ve slupce tak, aby byly brambory a dýně v poměru 1 : 1. Obojí slijeme, brambory přidáme k dýni s kouskem másla a lehce rozšťoucháme. Přilijeme horké mléko v množství podle toho, jak chceme mít pyré řídké, a vše rozšťoucháme dohladka. V závěru dosolíme podle chuti a podáváme k libovolnému masu.

Ryzhkov Photography / Shutterstock.com

Dýňové placičky s cuketou – recept

Jejich příprava je snadná a rychlá. Můžete je upéct nebo smažit, jíst teplé či zastudena. Je to jen na vás.

Neoloupanou cuketu nastrouháme najemno, osolíme a v sítku necháme okapat. Stejné množství dýně nastrouháme nahrubo a také necháme okapat. Až cuketa pustí veškerou šťávu, smícháme ji s dýní, a aby směs držela pohromadě, přihodíme vejce. Poté opepříme, přidáme česnek dle chuti, nadrobno nakrájenou cibuli, vytvarujeme placičky… a je to!

Místo cukety můžete k dýni nastrouhat také obyčejné brambory nebo batáty. Myslete ale na to, že batáty jsou samy o sobě docela sladké a bude potřeba placky více okořenit.

Dýňové lívanečky – recept

Zkuste doma trochu netradiční snídani a místo klasických lívanečků připravte dýňové. Jejich chuť vás zaručeně nezklame.

V misce smícháme 250 g polohrubé mouky, jeden prášek do pečiva a špetku soli. V jiné nádobě rozšleháme půl litru mléka, čtyři žloutky, 80 g rozpuštěného másla a 300 g vychladlého dýňového pyré (jednoduše rozmixujeme dané množství dýně dohladka). Poté ušleháme ze zbylých bílků a tří lžic krupicového cukru pevný sníh. Spojíme obě směsi, promícháme tak, aby mouka netvořila hrudky, a poté opatrně přimícháme sníh.

Lívanečky smažíme na mírném ohni s trochou oleje a podáváme se zakysanou smetanou či jogurtem. Mňam!

ArtCookStudio / Shutterstock.com

Dýňové hranolky – recept

Pokud se vám nechce pouštět do žádného vaření, udělejte si z dýně hranolky, zdravější a chutnější verzi klasických bramborových hranolků.

Dýni zbavíme semínek a i se slupkou ji nakrájíme na plátky tlusté cca 1 cm. Poté plátky nakrájíme na zhruba stejné hranolky a položíme na plech s pečicím papírem. Hranolky zakápneme olivovým olejem, posypeme kořením na americké brambory a rovnoměrně vyskládáme. Pečeme do změknutí v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia, případně pak opečeme v režimu gril.

Hranolky si dejte samotné se svým oblíbeným dipem nebo je použijte jako přílohu k masu.

Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní

Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní vás krásně osvěží a dodá potřebnou energii. Skvěle se hodí jako rychlá svačina nebo večeře a díky tomu, že je na přípravu velmi jednoduchý, ho budete mít hotový za pár minut.

Rukolový salát s kozím sýrem a pečenou dýní
Základní dýňové pyré
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Základní dýňové pyré

Dýňové pyré tvoří základ mnoha receptů, můžete jej použít do palačinek, bramborovo-dýňové kaše, dýňového koláče, na přípravu dýňového latté a dalších. Podle našeho receptu připravíte jednoduché a rychlé pyré, které můžete ihned využít nebo jej nechat na později.

Základní dýňové pyré
Noky s dýňovou omáčkou
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Noky s dýňovou omáčkou

Bramborové noky s dýňovou omáčkou jsou rychlé a chutné jídlo, které oceníte především ve dnech, kdy nemáte času nazbyt. Hotové noky stačí jen chvíli povařit, dýňovou omáčku zvládnete připravit do půl hodiny – výsledkem zaručeně potěšíte malé i velké členy domácnosti.

Noky s dýňovou omáčkou

Které dýně se hodí na vaření a pečení?

Nenechte se odradit zpracováním dýně, není to nic těžkého. A navíc si lahodnou máslovou chuť dýně jistě zamilujete.

Na vaření se hodí spíše druhy dýní s jemnější dužinou a méně výraznou chutí. Mezi nejoblíbenější patří:

  • Dýně Hokaido: Má máslovou konzistenci a nasládlou chuť, hodí se na polévky, pyré, pečení i smažení.
  • Máslová dýně: Má jemnou, sladkou chuť a krémovou texturu, ideální na polévky, pyré a pečení.
  • Dýně muškátová: Má sladkou, oříškovou chuť a hodí se na polévky, koláče i kompoty.
  • Špagetová dýně: Po uvaření se její dužina rozpadá na vlákna připomínající špagety. Hodí se k dochucení různými omáčkami.

Naopak dýně typu Goliáš se hodí spíše na dekoraci, protože má tuhou dužinu a méně výraznou chuť. Při výběru dýně na vaření se řiďte receptem a vlastní chutí.

Zdroj: Kupi