Dýně jsou teď všude kolem, a tak vás možná napadlo, že by bylo fajn si z nich něco připravit. Jenomže co? Dýňový krém už není ničím výjimečným, dělá ho úplně každý, takže možná oceníte tento úžasně dobrý a jednoduchý recept na dýňovo-hruškový koláč.
Na těsto si připravte:
Kupte se slevou Dýně Hokkaidó.
Na náplň si připravte:
Příprava koláče je velice jednoduchá. Všechny suroviny prostě smícháte dohromady. Těsto bude velice jemné a dobře se vám bude „mazat“ do připravené koláčové formy. Jakmile těsto rozetřete stěrkou po formě, dejte jej odpočívat do lednice, protože teď si půjdete připravit dýňovou náplň.
Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte a odvažte si jí 500 gramů. Nakrájenou dýni uvařte v hrnci (škrábat ji nemusíte). Jakmile dýně změkne, slijte vodu, nakrájejte si hrušku a přihoďte ji k uvařené dýni. Nyní si vezměte ponorný mixér a suroviny umixujte do hladkého pyré.
Následně do pyré přimíchejte smetanu, tvaroh, cukr, koření, máslo a krátce povařte, dokud se všechno nerozpustí a nespojí. Nakonec přidejte čtyři žloutky. Směs poté nalijte do připravené formy s těstem.
Teď už máte téměř hotovo. Koláč dejte do trouby na 180 °C a sledujte jeho okraje, dokud nebudou zlatavé a náplň tužší. Pečení koláče trvá cca 50 minut. Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout a uložte jej do lednice. Dobře vychlazený se nejen lépe krájí, ale také lépe chutná.
Kupte se slevou Zakysaná smetana de luxe Mlékárna Kunín 20%.
A finální úprava? Ta je už na vás. Jestli koláč ozdobíte šlehačkou, zakysanou smetanou anebo si připravíte dýňový krém, je čistě na vaší fantazii. Skvělý je i bez toho všeho okolo. Koláč můžete podávat například i s bylinkami.
Tip: Koláč je velice dobrý, ale zároveň hodně sytý. Krájejte proto menší kousky, přidat si můžete kdykoli.