Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vyznáte se v jogurtech? Light verzím se vyhněte a zjistěte, co vlastně znamená označení farmářský

Ground Picture / Shutterstock.com

Jogurt je oblíbený a zdravý mléčný produkt. Jak ale vybrat ten kvalitní a nenaletět na jogurtový dezert bez prospěšných látek? Poradíme vám podle čeho vybírat, na co si dát pozor a také jak se liší průmyslově a farmářsky vyráběné jogurty. Pro své zdraví vybírejte pečlivě.

Přečtěte si také

Elektrikář a dodavatel elektřiny radí, jak ušetřit tisíce korun. Nejdřív řešte tohle, až pak úsporné spotřebiče

Jak se vyrábí jogurt?

Protože je jogurt kysaným produktem, měl by správně vzniknout kysáním mléka, podmáslí, smetany nebo směsí těchto tří surovin, a to za pomoci dvou bakterií – Lactobacillus delbrueckii, poddruh bulgaricusStreptococcus salivarius, poddruh thermophilus.

Jde tedy o produkt, který neprošel žádnou tepelnou úpravou a neobsahuje umělé konzervační látky, ale naopak jeho konzervantem je přirozeně vzniklá kyselina mléčná a součástí hotového výrobku jsou prospěšné mléčné kultury a živé organismy.

Jogurty, které jsou během své výroby tepelně ošetřeny zahřátím asi na 60 °C, sice déle vydrží, ale už neobsahují užitečné látky. Z jogurtu se tak stává spíše jogurtový dezert, který nemá našemu tělu téměř co nabídnout. Touto metodou se většinou vyrábí jogurty v zahraničí.

Typy jogurtů podle tučnosti

  • nízkotučné a odtučněné, jejichž obsah tuku je menší než 0,5 %
  • se sníženým obsahem tuku, které obsahují méně než 3 % tuku
  • plnotučné obsahující více než 3 % tuku
  • smetanové s více než 10 % tuku

Proč light raději ne?

Vzhledem k tomu, že light verze jogurtů jsou vyrobeny z odtučněného mléka, musí být pro správnou jogurtovou konzistenci zahušťovány. K zahuštění se nejčastěji používá škrob (bramborový nebo kukuřičný), který je v zásadě jen složitým cukrem. Nízkotučný jogurt má tedy nižší obsah živočišného tuku, ale zase vyšší podíl sacharidů. Na zahušťovadla si tak raději dávejte pozor – nejen, že ovlivňují nutriční hodnoty produktu, ale i chuť a zejména kvalitu.

Dmitry Kalinovsky / Shutterstock.com

Farmářský versus průmyslově vyrobený jogurt

Hlavní rozdíl mezi farmářským a průmyslově vyrobeným jogurtem je v konzistenci a stravitelnosti. Farmářské jogurty jsou vyrobeny z neupraveného pasterovaného mléka, takže jejich konzistence je během roku proměnlivá – v létě jsou řidší a v zimě zase hustší.

Naopak u průmyslově vyráběných jogurtů k úpravě pasterovaného mléka dochází, což má za následek, že každý výsledný produkt má stejnou konzistenci a chuť. Rovnoměrně je rozdělena i vzniklá smetana, tudíž takto vyrobený jogurt příliš neocení lidé s citlivějším trávením.

Jak poznat kvalitní jogurt?

Český trh nabízí široký výběr druhů různých jogurtů – jak ale poznat ten pravý? Kvalitní bílý jogurt by měl správně obsahovat pouze dvě složky, a to mléko (případně podmáslí či smetanu) a bakterie mléčného kvašení. Příliš na škodu nejsou ani mléčná bílkovina či sušené mléko, které se občas přidávají kvůli zahuštění. V ovocných jogurtech najdeme navíc ovoce, cukr a pektin. Různá aromata, barviva, regulátory kyselosti nebo zahušťovadla typu škrob, karagenan či želatina jsou většinou přebytečné.

puhhha / Shutterstock.com

Účinky na zdraví

Jogurt není jen pochoutkou či zpestřením jídelníčku, ale především plnohodnotnou potravinou s pozitivním vlivem na naše zdraví.

  • Je důležitým zdrojem živých kultur, živočišných bílkovin a vápníku.
  • Kromě toho, že je prospěšný pro naše zažívání, zlepšuje i obranyschopnost, udržuje zdravá střeva, zmírňuje zácpu a bojuje proti vzniku zubního kazu.
  • Rovněž ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, působí proti ateroskleróze a zmírňuje projevy stárnutí.
  • Zajímavé je, že pojídání jogurtu nevadí ani lidem s intolerancí na laktózu. To je dáno tím, že kvalitní jogurt obsahuje laktázu, tedy enzym, díky kterému je organismus schopný mléčný cukr (laktózu) strávit.

Zdroje: Healthline, Medical News Today