Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Bolí vás někdy ze studené zmrzliny hlava? Vědci zjistili, proč se to děje a jestli je to nebezpečné

New Africa / Shutterstock.com

Zmrzlina je oblíbenou pochoutkou mnoha z nás, ale někdy nás může zradit. Pokud ji jíme příliš rychle, může nás zasáhnout náhlá a intenzivní bolest hlavy, známá také jako „brain freeze“. Co přesně způsobuje tuto nepříjemnou reakci a jak se jí můžeme vyhnout? Pojďme se podívat na vědecké vysvětlení tohoto fenoménu.

Přečtěte si také

Samosběr borůvek: Kam vyrazit a jaké jsou ceny?

Proč mozek po zmrzlině mrzne?

Mozek mrzne nejen po zmrzlině, ale po čemkoli ledovém, co sníte, anebo vypijete příliš rychle. Vědci pro tento velmi častý jev mají dokonce pojmenování, jedná se o sphenopalatine ganglioneuralgia. Složité na vyslovení, natož pro zapamatování, viďte?

Tuto zcela přirozenou reakci mozku na něco ledového můžete jednoduše pojmenovat jako bolest hlavy způsobená chladem, zmrzlinová bolest hlavy, anebo anglickým termínem brain freeze.

Mozek má záchrannou brzdu

Když sníte hodně rychle zmrzlinu nebo ledovou tříšť, mozek zatáhne za záchrannou brzdu a sděluje nám informaci ve smyslu: „Hele, tak takhle by to nešlo. Koukej jíst tu zmrzku pomaleji. Vychutnávej!“ Ledovou pochutinou totiž velmi rychle změníte teplotu v zadní části krku, kde se nacházejí pravá a levá krkavice (levá a pravá karotická tepna), které zásobují mozek krví. Právě proto hlava bolí.

Brain freeze není žádnou novinkou

Ačkoli se může na první pohled zdát, že je zmrzlinová bolest hlavy novinkou, není tomu tak. Ve skutečnosti se bolestmi hlavy způsobenými něčím studeným zabývali výzkumníci už v roce 1966.

Původně se dokonce mělo za to, že brain freeze lidé trpí pouze v horkém počasí, ale následně se ukázalo, že tomu tak pochopitelně není. Zmrzlinu si totiž mnozí z nás dopřávají podle chuti po celý rok, nikoli pouze v létě.

Dina Uretski / Shutterstock.com

Je zmrzlinová bolest hlavy nebezpečná?

Tento typ bolesti hlavy má opravdu rychlý nástup. Odejde však stejně rychle, jako přijde. Obvykle. Vědecký článek International Classification of Headache Disorders totiž uvádí, že brain freeze může trvat až 10 minut.

Čistě teoreticky by mohl být brain freeze i zdraví nebezpečný. Nicméně obranné mechanismy našeho těla nám zdraví tímto způsobem ohrozit nedovolí. Bolest hlavy po požití něčeho ledového je tak ukrutná, že nás donutí odhodit lžičku a přestat jíst.

Ženy trpí zmrzlinovou bolestí hlavy častěji

Tak to alespoň říkají některé průzkumy. Nicméně častější výskyt tohoto druhu bolesti hlavy u žen je nejspíš způsoben vyšší prevalencí k potížím tohoto typu u žen obecně.

Zmrzlina ze slaného karamelu
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Snadný

Zmrzlina ze slaného karamelu

Smetanová zmrzlina ze slaného karamelu je ideální pochoutkou v horkých letních dnech. Určitě vám zachutná kombinace karamelu a soli. Vyzkoušejte si ji vyrobit a uvidíte, že si ji přichystáte i příště.

Zmrzlina ze slaného karamelu
Smetanová zmrzlina z lesního ovoce
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Smetanová zmrzlina z lesního ovoce

Dopřejte si v letních parných dnech skvěle osvěžující domácí smetanovou zmrzlinu z lesního ovoce. Má hladkou a hedvábnou konzistenci, která mile překvapí velké i malé mlsouny. Příprava je velmi jednoduchá a vše navíc zvládnete i bez zmrzlinovače.

Smetanová zmrzlina z lesního ovoce

Jak se dá zmrzlinová bolest hlavy léčit?

Řešení je vcelku prosté – přestat hltat ledové potraviny a začít vychutnávat. Pravdou ovšem je, že někteří lidé trpí zmrzlinovou bolestí hlavy, kdykoli sní něco hodně studeného, nemusí se nutně jednat o velká kvanta zmrzliny, anebo žíznivé hlty ledové tříště. Právě proto se tito lidé vyhýbají konzumaci čehokoli studeného.

Pokud mezi takové jedince nepatříte a hlava vás bolí skutečně jen ve chvíli, kdy opravdu hodně hltáte studené, zkuste si zmrzlinu (případně nápoj) více užívat. Čím pomaleji ji budete jíst, tím pomaleji také zmizí, a o to více si ji vychutnáte.

Zdroj: Kupi, Cleveland Clinic, Sage Journals, Medical News Today