Káva je oblíbeným nápojem, který pro mnohé lidi představuje nepostradatelného společníka na začátku dne nebo při pohodovém odpočinku. Jednou z oblíbených variant kávy je cappuccino, které si můžete připravit sami doma. Sepsali jsme pro vás několik tipů, jak na to.
Cappuccino je skvělou alternativou pro ty, kteří nechtějí či nemohou pít silnou kávu, jelikož mléko, které se do tohoto nápoje přidává, částečně oslabuje kofein. Pravé cappuccino se vyznačuje bohatě našlehanou pěnou a většinou se podává v objemném hrnku.
Správně by se cappuccino mělo skládat z 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny. Pěna musí být jemná a bez velkých bublinek o přibližné šířce 1 až 2 cm. Správně udělané cappuccino by mělo mít teplotu 70 °C, proto se dá vypít hned po uvaření, aniž byste museli čekat, až vychladne.
Rádi byste si doma vychutnali lahodné cappuccino s nadýchanou pěnou, ale nevíte jak na to? Příprava není vůbec složitá, a navíc ani nepotřebujete speciální drahý stroj, který mají v kavárnách. Na výběr je nepřeberné množství automatických i pákových kávovarů.
Ideální volbou pro vás bude pořízení automatického kávovaru, který zvládne přípravu kávy téměř sám a během chvilky. Díky němu si tak doma jednoduše připravíte espresso, espresso lungo, café latte, latte macchiato anebo právě cappuccino. Automatický kávovar se ovládá pomocí tlačítek, a navíc na displeji vždy uvidíte, zda stroj nepotřebuje doplnit vodu nebo kávu. Většina z těchto kávovarů se dokáže i sama vyčistit, což vám ušetří spoustu času.
Cappuccino si nicméně můžete připravit i pomocí manuálního přístroje, kdy se káva musí napěchovat do páky kávovaru. Vyberte si takový, který disponuje i tryskou na šlehání pěny. V tomto případě ovšem počítejte s nutností pravidelného čištění.
V některých kavárnách a restauracích se můžete setkat se servírováním cappuccina s popraškem skořice na povrchu. Skořice by se však na kávu přidávat správně neměla, jelikož její výrazná chuť a aroma přebije specifickou vůni a chuť kávy.
V kavárnách se již běžně setkáte také s variantou cappuccina, pro jehož výrobu se namísto klasického kravského mléka používá mléko z kategorie rostlinných výrobků, tedy například ze sóji, mandlí či kokosu. Tuto variantu volí především lidé s intolerancí laktózy nebo vegani. Někdy ovšem v tomto případě nastává potíž s našleháním a propojením mléka s kávou, v obchodech už proto najdete i speciální sójové mléko pro baristy, u kterého tento problém nehrozí.