Existuje snad lepší ukázka toho, že i jednoduchá česká kuchyně může být totální luxus? Myslíme si, že ne. Stačí švestky plus pár základních surovin ze spíže a máte parádní sváteční jídlo.
Základem je bramborové těsto. Ano, dá se použít i klasické kynuté nebo tvarohové, ale vyzkoušejte to naše z brambor, je to neskutečná lahůdka. Musíte však zvolit správný varný typ!
V obchodech se setkáváme se třemi typy odrůd označenými písmeny A, B a C. Pokud kupujete brambory jen podle ceny, děláte velkou chybu, protože každý typ brambor se hodí na něco úplně jiného.
Odrůda, která se zejména o Vánocích na pultech obchodů moc neohřeje. Je totiž nejlepší na přípravu bramborových salátů. Tyto brambory jsou velmi málo moučné (obsahují také nejméně škrobu), mají jemnou dužinu a vzhledově bývají kulatější a menší než ostatní odrůdy. Po uvaření jsou lojovitě tuhé a pevné, snadno se krájí na kousky a nerozvaří se.
Kupte se slevou Brambory konzumní rané.
Univerzální typ brambor. Mají polopevnou a o něco více moučnatou dužinu s jemnou až hrubší strukturou. Při vaření se lehce rozpadají a snáze se rozvaří. Nejčastěji se využívají jako příloha nebo součást polévek a gulášů. Jsou také vhodné k pečení a restování.
Nejvíce moučnatá odrůda brambor, která obsahuje nejvíce škrobu. Je proto ideální na přípravu pokrmů, které se dělají z bramborového těsta, jako jsou například bramboráky, bramborové placky nebo knedlíky, škubánky či noky. Škrob totiž těsto přirozeně spojuje. Po varném typu C sáhněte i v případě, že chcete vařit bramborovou kaši nebo pyré.
Kupte se slevou Švestky.