Hořčík patří mezi důležité stopové prvky v lidském organismu. Je přímo spojený s obsahem vápníku a draslíku a jeho nedostatek může způsobit nepříjemné potíže, jako jsou křeče, nespavost nebo podrážděnost. Kolik byste ho měli denně přijmout a v čem se nachází? Luštěniny a celozrnné pečivo jsou sázkou na jistotu.
Nedostatek hořčíku s sebou nese řadu zdravotních obtíží. Nejedná se ale pouze o něj – spolu s ním totiž z těla odchází i vápník, bez něhož se taktéž dlouhodobě neobejdete. S jakými problémy se tedy ve výsledku můžete setkat?
Chybí-li vašemu tělu hořčík, můžete se potýkat se špatnou kvalitou zubů – zvýšenou kazivostí, náchylností k uštípnutí nebo s předčasným vypadáváním. A potíže se objevují také v oblasti duševní pohody. Budete unavení a podráždění. Nejčastějším poznávacím znamením jsou pak křeče, třes rukou, nepravidelný tep, nespavost nebo pomalé srůstání zlomenin. Dětem hrozí noční pomočování a ledvinové kameny.
Nedostatek hořčíku může mimo jiné souviset s konzumací některých potravin a nápojů, které jej z těla odvádějí. Jeho největším zlodějem je alkohol – říká se, že už čtyři polévkové lžíce alkoholu zvyšují potřebu hořčíku zhruba pětkrát. Typ nápoje sice není definován, riziko ale hrozí i z obyčejného piva – a zrovna tím se v Česku opravdu nešetří.
Mimo potraviny a pití je dalším velkým odběratelem hořčíku z těla i dlouhotrvající průjem, časté močení nebo hormonální antikoncepce.
Tento nenápadný minerál má na starosti celý energetický metabolismus v těle nebo třeba kardiovaskulární systém. Hořčík se stará o správnou výši krevního tlaku, rozšiřuje tepny a uvolňuje svaly. Je velmi oblíbený mezi vrcholovými sportovci, kterým pomáhá během regenerace svalstva.
Ve vyšší míře je vhodný zejména pro ženy v menopauze, během menstruace a pro těhotné. Také zlepšuje paměť, a dříve se dokonce zkoumaly jeho účinky ohledně léčby cukrovky druhého typu.
Hořčík je třeba doplňovat pravidelně – a jinak tomu není ani u ostatních minerálů. Které potraviny obsahují vysoké množství hořčíku?
Čočka, hrách i fazole jsou studnicemi zdravých látek. Obsahují pěknou řádku bílkovin, vlákniny, hořčíku, železa a mnoho dalšího. Dají se připravit na několik způsobů a opravdu skvěle chutnají. Navíc zasytí a jejich cena je velmi nízká.
Je sice o něco dražší než obyčejné bílé kousky, zato však nabízí vlákninu, hořčík a svědčí vašim střevům. Ale pozor – nespleťte si jej s obyčejným tmavým pečivem či cereálním.
Slaný koláč se špenátem a piniovými ořechy je opravdová lahůdka. Pokud navíc použijete již rozválené listové těsto namotané na pečicím papíru, budete mít koláč hotový během chvilky. Ideálně se tedy hodí jako rychlá večeře, když není času nazbyt, případně jako občerstvení pro nečekanou návštěvu.
Banány i špenát jsou výbornými potravinami například po cvičení. Obsahují malou stopu železa, vlákninu a hořčík. Špenát seženete jak v čerstvé podobě, tak mražený a ochucený.
Minerální voda je ideální pro všechny, kteří nechtějí nijak výrazně měnit svůj jídelníček. Stačí pár skleniček vhodné minerálky a máte nejen dostatek hořčíku, ale také dostatečný příjem tekutin během dne.
Hořčík lze doplňovat taktéž v podobě pilulek nebo šumivých tablet rozpustných ve vodě. Obvykle bývají kombinované ještě s dalšími vitamíny či minerály. Zkontrolujte si pečlivě, které to jsou, abyste svému tělu nedodávali přebytek jiných výživových látek.
Dejte si pozor, abyste to v dobré víře s množstvím hořčíku nepřehnali. Minerály jsou látkou, jejíž doporučené množství by se při konzumaci nemělo překračovat. Zadělali byste si tím totiž na nepříjemné problémy. Mezi příznaky předávkování patří závratě, nevolnost, průjem, zmatenost nebo poruchy srdečního rytmu.
Zdroje: WebMD, Healthline, Cleveland clinic