Křupavé cibulové kroužky jsou oblíbenou pochoutkou po celém světě. Ať už jako příloha k burgeru nebo jen tak pro radost, jejich příprava je jednoduchá a zvládne ji každý. Prozradíme vám tři osvědčené recepty na těstíčka, díky kterým budou vaše kroužky dokonale křupavé a chutné. Inspirujte se a pusťte se do smažení!
Vyrobit si domácí cibulové kroužky v těstíčku je opravdu snadné a navíc levné. Jeden kilogram cibule vás nyní běžně vyjde okolo 30 Kč, v akci se ale velmi často objevuje i za cenu klidně poloviční, tedy například za 14 Kč.
Základem kroužků je větší cibule nakrájená na tlustší kolečka (cca 1 cm silná), hlubší pánev nebo fritéza a vhodný olej na smažení. Poté už záleží na tom, jaké suroviny se do těsta rozhodnete přidat (nebo jaké máte zrovna doma po ruce). Pro inspiraci vám představíme hned tři různé variace.
Cibulové chutney neboli cibulovou marmeládu můžeme servírovat k masu, sýrům nebo do hamburgerů. Chutney je výborné také v zeleninových nebo luštěninových polévkách, v nichž i jediná lžíce této dobroty dokáže vykouzlit skvělou výslednou chuť.
Cibulové kroužky podle našeho receptu jsou naprosto vynikající a navíc velmi jednoduché na přípravu. Skvěle poslouží jako malá chuťovka k burgeru nebo ke grilovanému masu, ale můžete si je dopřát i jen tak samotné.
Níže uvedené recepty na těstíčka vystačí vždy na cca 3–4 kusy větší cibule.
Smíchejte všechny ingredience, dokud vám nevznikne hladké těsto s konzistencí o trochu hustší než to na palačinky. Uvedené množství surovin v receptech berte pouze jako orientační – pokud je těsto moc řídké, přidejte mouku. A pokud je husté, přilijte tekutinu dle receptu (mléko, pivo).
Zatímco budete těsto „ladit“, zkuste dát do předem rozehřátého oleje jeden zkušební kroužek. Hlavní je, aby se těstíčko neoddělilo a neodplavalo. Před obalením v něm je navíc můžete obalit ještě v hladké mouce.
Pokud je připravujete na pánvi, dbejte na to, abyste v ní rozehřáli dostatečné množství oleje, ve kterém budou kroužky moci plavat (napodobíte tak rovnoměrné smažení ve fritéze).
Připravujete-li těstíčko obsahující pivo, z vlastní zkušenosti doporučujeme zvolit nějaké tmavé a víceprocentní, které přirozeně obsahuje více cukru – ten snáze udrží těsto pohromadě a dodá kroužkům lehce karamelizovanou chuť.
Zdroj: Kupi