Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak často umývat ledničku, aby nesmrděla a nemnožily se v ní bakterie? Odborníci mají jasno

Pixel-Shot / Shutterstock.com

Po návratu z dovolené nebo víkendu na chatě vás může čekat nemilé překvapení. Výpadek proudu způsobil, že se jídlo v lednici zkazilo. A věřte, že nepříjemný zápach nemusí mít na svědomí jen zkažené potraviny. Nevhodně uskladněné aromatické jídlo může lednici pořádně znepříjemnit. Jak se zbavit tohoto zápachu?

Přečtěte si také

Zdražuje máslo, mléko, kuřecí i ovoce a zelenina. Před Vánoci bude nejspíš ještě hůř

Jak často umývat ledničku?

Ani když si pořídíte chytrou a moderní lednici, která už má vybavení jako středně dobrý počítač, se špínou a bakteriemi neudělá nic. Bude to sice trvat déle, ale běžným používáním lednici ve výsledku stejně ušpiníte. Abyste oddálili okamžik, kdy začne její vnitřek zapáchat, je třeba ji pravidelně umývat. Odborníci a výrobci radí ideálně jednou za měsíc.

Nebojte se ani lednici rozmrazit pěkně postaru. Klidně si pomozte i hrncem s horkou vodou, aby to šlo rychleji. Mnoho výrobců se sice bije v prsa, že jejich produkt to nepotřebuje, avšak na detektoru lži by asi neprošli.

Jak správně umýt lednici?

Lednici v první řadě vypněte a otevřete dveře. Moderní lednice mívají šuplík na vodu, ale i tak přidejte starý ručník nebo utěrku. Vyndejte poličky a důkladně je umyjte. Celou lednici vymyjte, a hlavně vysušte (opravdu do sucha), jinak se bude srážet vlhkost. Vyhoďte vše, co už má svou životnost za sebou. Vyplatí se to. Na vysušení můžete použít papírové utěrky.

fongbeerredhot / Shutterstock.com

Čím čistit ledničku?

Pokud chcete mít s úklidem jistotu čisté lednice, je dobré využít speciálních prostředků určených právě pro tyto spotřebiče – anebo si vypomoct moudrostí našich babiček. Zde je několik rad, jak se zbavit pachů nebo nečistot v lednici:

  • jedlá soda je skvělá v kombinaci s octem pro vymytí lednice a dezinfekci stěn, ale pokud ji nasypete na malý talířek a pokapete citronem, stáhne na sebe také nepříjemné pachy;
  • rozpůlené jablko umístěné do středu lednice;
  • vydlabaný citron posypaný solí;
  • látkový pytlík se sypaným čajem zavěšený zevnitř dveří lednice;
  • mletá káva na talířku (ovšem pozor, někdy je kávové aroma příliš výrazné);
  • citronové plátky v octové lázni;
  • žitný chleba nakrájený na kousky (navíc pohltí i vlhkost).

Pár tipů na uskladnění potravin

  • Mléčné výrobky velmi lehce pohlcují pachy, proto je nedávejte vedle těch aromatických.
  • Maso skladujte v nejchladnější části lednice.
  • Ovoce a zeleninu naopak skladujte v nejteplejším místě v ní.
  • Nedávejte do lednice horké jídlo – vytváří vlhkost, čímž umožňuje rychlejší růst bakterií (a tedy i vznik zápachu), a také tím narušíte vnitřní klima v chladničce.
  • Při uklízení potravin z nákupu si nejprve vše připravte poblíž a snažte se lednici otevírat co nejméně.
  • Pozor na vlhkost (vzniká například tím, že omyjete zeleninu a ještě mokrou ji dáte do lednice); pro její pohlcení můžete do lednice umístit houbičku nebo chléb.
  • Aromatické potraviny skladujte vždy v dobře těsnící nádobě.
MM Pilot Creative / Shutterstock.com

Pořiďte pohlcovač pachů

Abyste čerstvost lednice uchovali co nejdéle, je třeba produkty v ní pravidelně kontrolovat. A to i na horních poličkách. Dalším krokem je pak možnost pořídit pohlcovač pachů či odstraňovač pachu z lednice. Tato investice se rozhodně vyplatí. Produkty se dají koupit i levněji, stačí si je přidat do oblíbených na Kupi.cz a neunikne vám žádná sleva!

Máme odzkoušeno:

  • Orion Pohlcovač pachu do lednice zaručí, že vaše ovoce, zelenina i jiné potraviny zůstanou mnohem déle čerstvé a v lednici nebude žádný nepříjemný zápach. Kuličky obsahují karbon, který pachy pohlcuje.
  • Pohlcovač pachu lednic Sorbex dokáže pohltit nepříjemné pachy a prodloužit tak trvanlivost potravin. Jedná se o aktivní pohlcovač, který můžete umístit přímo do lednice.
  • Pohlcovač pachů Electrolux je určen pro všechny domácnosti, které se chtějí zbavit nežádoucích pachů v lednici.

Zdroj: Kupi