Kuřecí maso je chutné, dostupné jak v řeznictví, tak v supermarketech a dá se připravit na mnoho způsobů. Ukazuje se ale, že při jeho přípravě lze udělat mnoho chyb, které mohou nejen ovlivnit chuť masa, ale také snížit jeho nutriční hodnotu, nebo dokonce způsobit zdravotní problémy. Jak se vyhnout nebezpečí v kuchyni? Podívejte se na nejčastější chyby, kterých se na přípravě kuřete dopouštíme.
Jedním z nejčastěji používaných živočišných produktů je kuřecí maso. Přestože se zdá příprava kuřete jednoduchá, mnozí z nás dělají chyby už při jeho nákupu. Kuřecí maso by mělo být světle růžové a lehce lesklé. Čerstvé maso je pružné a můžete ho zkontrolovat zmáčknutím prstem – pokud se vrátí do předchozího tvaru, můžete kuřecí maso koupit. V případě, že je kuřecí maso bez obalu, vyplatí se zkontrolovat, zda má čerstvou vůni. Vyhnout bychom se měli nažloutlému, matnému kuřecímu masu.
„Jednou z nejčastějších chyb při přípravě kuřete je jeho dlouhé ponechání na kuchyňské lince před vařením,“ sdělil pro redakci Kupi.cz kuchař Jan Čistecký. Na drůbeži skladované při pokojové teplotě se mohou rychle hromadit bakterie. Syrové maso vždy uchovávejte v lednici a vyndejte ho až těsně před vařením.
Pozor na oplachování kuřete pod tekoucí vodou. To akorát rozšíří bakterie do dřezu, na pracovní plochu, včetně dalších potravin a vašich rukou. Snadno se pak můžete nakazit třeba salmonelózou. Vysoká teplota při pečení, smažení a vaření případné bakterie zničí.
Thajské rýžové nudle Pad Thai patří mezi nejoblíbenější jídla asijské kuchyně. Rýžové nudle s kuřecími kousky a spoustou zeleniny společně s nasekanými arašídy a chilli papričkami chutnají totiž naprosto skvěle. Příprava se může zdát trochu náročnější, s naším receptem to však zvládnete hravě.
Studie financovaná americkým ministerstvem zemědělství ukazuje, že většina lidí šíří po kuchyni nebezpečné bakterie a ani si to neuvědomuje. „Po manipulaci se syrovým kuřecím masem si vždy umyjte ruce mýdlem a vodou. Ujistěte se, že se myjete celých 20 sekund, a ruce si vždy osušte čistým ručníkem,“ uvádí výše zmíněná studie. To samé platí pro prkénko a ostatní kuchyňské náčiní, které přišlo do styku se syrovým kuřecím masem. Vhodné je také vyměnit utěrku.
„Krájení masa by se nemělo provádět na stejném prkénku, na kterém děláte třeba zeleninu. Důležitý je také směr krájení masa. Krájejte vždy napříč vlákny, ne podélně! To je základ pro získání šťavnatého, jemného pokrmu,“ vysvětluje kuchař. Kuřecí maso je choulostivé, paličku proto vynechte. Maso stačí naklepat jemně rukou. Koření přidávejte po dokončení tohoto kroku, nikoli předtím.
Důležitá je dobře prohřátá pánev, díky tomu se maso nepřichytí ke dnu. Poté můžete teplotu ztlumit. „Další chybou je, když někdo neustále posouvá maso po pánvi a přitlačuje ho ke dnu, to jeho vaření či smažení neurychlí a místo toho kuře rychle vypustí svou šťávu,“ dodává Jan Čistecký.
Kuřecí maso nabízí neomezené kulinářské možnosti, od tradičních českých jídel, jako je kuřecí na paprice nebo kuře po staročesku, až po exotické recepty typu marocké kuře či thajské kuřecí kari s kokosovým mlékem. Pečené v celku, plátky v jemné omáčce nebo třeba křupavá křídla? Všechny recepty budou jistě vynikající, pokud se vyvarujeme výše uvedených chyb při přípravě kuřecího masa.
Zdroje: Kupi.cz, Jan Čistecký