Toužíte ochutnat něco exotického, co vás přenese přímo na slunečné pláže Brazílie? Připravte si smažené fazolové kuličky Acarajé s krevetami, které jsou nejen lahodné, ale i překvapivě jednoduché na přípravu. Tento recept zvládne každý, kdo má rád netradiční chutě a nebojí se trochu experimentovat. Křupavé zvenku, nadýchané uvnitř a plněné šťavnatými krevetami – to je kombinace, kterou si zamilujete na první sousto. Zjistěte, jak na to a proč je Acarajé oblíbeným pokrmem nejen v Brazílii!
Fascinující svět Acarajé
Acarajé, tradiční brazilský pokrm, je symbolem tamní kuchyně a kultury. Pochází z afro-brazilských komunit a jeho kořeny sahají až do západní Afriky. Dnes je Acarajé neodmyslitelnou součástí brazilských ulic, kde jej prodávají tzv. baianas – ženy v tradičních krojích. Tyto kuličky se nejčastěji podávají plněné krevetami, pikantními omáčkami nebo zeleninou a jsou oblíbeným jídlem nejen pro svou chuť, ale i pro svou symboliku spojenou s tradicí a spiritualitou. Připravit si Acarajé doma je skvělý způsob, jak si přiblížit kus exotiky a zároveň si dopřát něco nového a zajímavého.
Fazole – nenápadná superpotravina
Fazole, základní surovina tohoto receptu, jsou doslova nutriční bombou. Jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, což z nich dělá skvělou volbu nejen pro vegetariány. Navíc mají nízký glykemický index, což znamená, že vás zasytí na dlouhou dobu. V brazilské kuchyni jsou fazole nepostradatelnou surovinou, která se využívá nejen v Acarajé, ale i v dalších pokrmech, jako je například slavná feijoada. Ať už je konzumujete v jakékoli podobě, fazole jsou vždy skvělou volbou pro vaše zdraví i chuťové buňky.
this_baker / Shutterstock.com
Smažené fazolové kuličky Acarajé s krevetami – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 45 minut
Ingredience
Na fazolové kuličky
- 200 g fazolí
- 3 stroužky česneku
- 50 g kořene zázvoru
- špetka soli
- 50 ml olivového oleje
- 2 lžíce škrobu
- špetka mletého pepře
- olej na smažení
Na dohotovení
- 1 červená paprika
- 1 chilli paprička (+ extra k podávání)
- 3 stroužky česneku
- olivový olej 1
- 50 g krevet (mražené loupané)
- šťáva z 1 limetky
- 10 snítek koriandru
Ledový salát s krevetami a avokádem
Ledový salát s krevetami a avokádem se hodí jak na svačinu tak i na večeři. Nejlépe si jej vychutnáte podávaný s opečenou bagetkou nebo toustem.
Ledový salát s krevetami a avokádem
Postup přípravy
- Fazole namočte na 30 hodin do studené vody, uchovávejte je v chladu. Po uplynutí doby je slijte a oloupejte.
- Oloupejte česnek a zázvor, přidejte je k fazolím. Vše vložte do mixéru, přidejte špetku soli a olivový olej. Rozmixujte směs dohladka.
- Přendejte směs do misky, vmíchejte škrob a dochuťte mletým pepřem.
- Z připravené směsi nabírejte větší lžíce hmoty a tvarujte kuličky. Ty smažte v rozpáleném oleji asi 3 minuty dozlatova.
- Červenou papriku a chilli papričku očistěte, zbavte semínek a nakrájejte nadrobno.
- Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte krevety a restujte je 2 minuty. Poté přidejte česnek a po další minutě papriku s chilli. Vše restujte ještě 3 minuty.
- Směs na pánvi dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou.
- Smažené fazolové kuličky rozkrojte, naplňte připravenou směsí z pánve, ozdobte koriandrem a případně dalším chilli. Ihned podávejte.
Tipy redaktorky pro vylepšení receptu
- Pokud vás tlačí čas, můžete si fazole připravit předem a zmrazit je. Ušetříte si tak dlouhé namáčení.
- Nebojte se experimentovat s náplní – místo krevet můžete zkusit kuřecí maso, tofu nebo zeleninovou směs.
- Ideální příloha k Acarajé je svěží salát nebo jemně pikantní omáčka na namáčení.
- Chilli papričky zvolte podle vaší tolerance k pálivosti. Pokud nejste fanoušci ostrých jídel, sáhněte po jemnější variantě.
Zdroj: Sophia Michalčíková pro Kupi.cz