Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Používání bujónu a masoxu byste měli omezit na minimum, říká výživová poradkyně. Do vývaru má oboje daleko

itor / Shutterstock.com

Mnoho lidí si myslí, že když místo poctivého vývaru použijí bujón nebo masox, bude výsledek stejný, někdy dokonce lepší. Opak je pravdou. Sice dojde k ušetření času, ale na úkor zdraví. Co na všechny tři varianty říká výživová poradkyně?

Přečtěte si také

Čím nahradit mulčovací kůru a textilní folie na zahradě?

Jak se od sebe liší vývar, bujón a masox? Rozdíly jsou ve složení, prospěšnosti i rizikovosti. Mnoho lidí dnes vývar zcela vyřadilo ze svého jídelníčku a k dochucování používají alternativy, které sice ušetří čas, ale nejsou ideální z hlediska zdravotního přínosu.

Vývar

Vývar je připravován dlouhým vařením kostí, masa a zeleniny. Obsahuje kolagen, který prospívá kloubům, pokožce a trávení, a prospěšné minerály jako vápník, hořčík a draslík. Samotný vývar z výše uvedených surovin neobsahuje umělá dochucovadla a konzervanty. Je možné jej použít jako polévku nebo jako přísadu do omáček či rizot. Domácí vývar je nejlepší volbou, ať už pro jeho zdravotní benefity, nebo chuť.

Někteří lidé si oblíbili pití vývaru nalačno. „Pití vývaru po ránu je populární mezi příznivci zdravého životního stylu. Díky obsahu kolagenu podpoříte klouby, kůži a vlasy. Pomocí minerálů posílíte imunitu a také doplníte tekutiny po noci. Domácí vývar uvařený z kostí, kloubů a šlach má velký obsah kolagenu. Hovězí a kuřecí vývar může obsahovat 6–8 gramů kolagenu na 1 litr uvařeného vývaru,“ uvádí pro Kupi.cz výživová poradkyně Lenka Tarasidu.

Harold Diaz Lara / Shutterstock.com

Bujón

Bujón je průmyslově zpracovaný koncentrovaný vývar. Je to rychlá alternativa vývaru. Může být ve formě kostek, prášku nebo v tekuté koncentrované formě. Obsahuje velké množství soli, dochucovadel a většinou také glutaman sodný. Oproti domácímu vývaru obsahuje méně kolagenu. Jedná se o rychlé dochucovadlo, které může pomoci v případě, že nemáte po ruce vývar. Jeho použití je možné také do polévek nebo omáček.

„Bujóny obsahují pouze malé množství kolagenu. Vyrábějí se extrakcí z koncentrátů nebo dehydratovaných vývarů. Jeho zpracování je při vyšších teplotách, kolagen se neuvolní v takové míře jako u vývaru a v malém množství,“ uvádí výživová specialistka.

Masox

Masox je sušený masový extrakt. Bývá ve formě kostek nebo prášku. Obsahuje sůl, barviva a glutaman sodný. Z těchto tří variant se jedná o nejméně přirozenou variantu dochucovadla. Neobsahuje téměř žádné nutričně hodnotné látky jako kolagen nebo minerály. Používá se pro rychlé dochucení pokrmů, pokud není jiná možnost. Není na něm nic zdravého a jedná se o nouzové řešení.

„Masox je zcela bez kolagenu. Jedná se o produkt založený na přidání umělých dochucovadel. Má téměř nulový obsah živin a je chudý na proteiny,“ doplňuje Lenka Tarasidu, která masox ze zjevných důvodů konzumovat nedoporučuje.

Masox byste do svého jídelníčku měli zařazovat pouze zřídka. Má sice nízkou energetickou hodnotu, a tím se hodí i do redukce, zato ale disponuje vysokým obsahem soli a dochucovadel, což je z dlouhodobého hlediska rizikové.

Marian Weyo / Shutterstock.com

A co Vegeta či Maggi?

Jedná se o dochucovadla, která lidé při vaření používají hojně. Vegeta je směs sušené zeleniny, koření a soli a má charakteristickou chuť. Využívá se k ochucení polévek, omáček, rizot nebo jídel, která potřebují nějaké rychlé dochucení. Neobsahuje maso, a tudíž je vhodná i do vegetariánských a veganských pokrmů. Obsahuje monosodný glutamát, na který mohou být někteří jedinci citliví. Neobsahuje žádné hodnotné živiny, jako je například kolagen nebo minerály. Maggi je tekuté dochucovadlo. Má velmi intenzivní slanou chuť a používá se k rychlému zvýraznění chuti pokrmů. Obsahuje především sójovou omáčku, sůl, glutaman sodný a další aromatické látky. Používá se také do polévek, omáček a různých druhů těstovin. Je ochuceno chemickými složkami a neobsahuje žádné přírodní živiny,“ vysvětluje Lenka Tarasidu.

Dětem jedině vývar

„Pro děti je jednoznačně nejlepší volbou domácí vývar připravený z kvalitních surovin, jako jsou čerstvé kosti, zelenina a bylinky. Je šetrný k jejich zdraví a obsahuje živiny, které jsou nezbytné pro jejich růst a vývoj. Tělu dodá důležité minerály a kolagen. Také podporuje trávení a imunitní systém. Bujóny a masoxy nejsou pro děti vhodné kvůli vysokému obsahu soli, konzervantů a dochucovadel. Tyto látky by neměly být součástí dětské stravy,“ zakončuje nutriční terapeutka Lenka Tarasidu.

Je důležité zmínit, že veškeré výrobky (kromě poctivého vývaru) můžeme zařadit do kategorie vysoce průmyslově zpracované potraviny a ty by v našem jídelníčku neměly mít výhradní místo. Zastoupení by tedy měl mít klasický vývar, a pokud párkrát do roka použijete pro úsporu času bujón či masox, neublíží vám to. Dejte si jen pozor, abyste po nich nesahali moc často.

Mnoho lidí se vaření vývaru vyhýbá, protože se dle nich jedná o dlouhou a náročnou aktivitu. Pokud ale výrobě poctivého vývaru věnujete několik hodin, můžete tak vytvořit velké množství, které zamrazíte a budete vytahovat dle potřeb. Vývar se navíc vaří sám, takže jde pouze o to jej pravidelně kontrolovat.

Zdroje: Kupi.cz, Lenka Tarasidu