Milujete francouzskou cibulačku? Tak tohle je recept přesně pro vás! Šťavnatá kuřecí prsa spojená s karamelizovanou cibulí, bílým vínem a tymiánem vytvoří na talíři dokonalý zážitek. Tato lahodná kombinace je snadná na přípravu, takže ji zvládne i začátečník. Ideální pro rodinné večeře nebo romantické chvilky. Připravte si k tomu křupavou bagetu nebo jemnou bramborovou kaši – a máte hotovo. Vůně, která se rozline vaším domovem, vás doslova přenese do Francie. Tak co, jdete do toho?
Francouzská cibulačka je jednou z nejznámějších polévek na světě. Její jedinečná chuť spojuje sladkost karamelizované cibule, jemnou kyselost vína a aromatický tymián. Tento recept se inspiroval právě touto polévkou a přenesl její kouzlo na talíř v podobě kuřecího masa s lahodnou omáčkou.
Výsledek je fantastický: Šťavnaté maso, bohatá omáčka a vůně, která vás pohltí. A přestože to zní jako pokrm z luxusní restaurace, příprava je jednoduchá a zvládne ji opravdu každý. Ideální na rodinné večeře nebo když chcete někoho ohromit svým kuchařským uměním. Tak pojďme na to!
Kuřecí prsa ve stylu francouzské cibulačky – recept
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 45 minut
Ingredience
- 500 g kuřecích prsou nebo stehen (bez kůže a kostí)
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g másla
- 2 velké cibule
- 1 lžička hnědého cukru (volitelné)
- 1 lžička hladké mouky
- 100 ml bílého vína
- 500 ml hovězího vývaru (může být z kostky)
- 2 snítky tymiánu
- 100 g sýra (můžete použít ementál, cheddar nebo jakýkoliv jiný sýr, který se dobře rozpouští)
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
Kuřecí prsa se žampiony
Kuřecí prsa se žampiony jsou vhodným receptem, kdy nemáte moc času, ale chcete si i tak dopřát vydatné a chutné jídlo. Příprava je naprosto jednoduchá a zvládne ji každý. Vyzkoušejte toto lahodné spojení chutí kuřete, žampionů a krémové smetanové omáčky.
Kuřecí prsa se žampiony
Francouzská cibulačka podle Zdeňka Pohlreicha
Cibulová polévka je národním francouzským jídlem. Připravuje se z cibule a šumivého vína. Polévka je údajně také skvělým lékem na kocovinu. Její příprava není nijak náročná a chutná fantasticky. Co víc si přát? Pokud jste stále nenašli vhodný recept na cibulačku, uvařte si ji s námi podle receptu Zdeňka Pohlreicha!
Francouzská cibulačka podle Zdeňka Pohlreicha
Postup přípravy
- Kuřecí prsa nakrájejte na tenčí plátky, osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, aby se rozpadla na proužky.
- Na velké pánvi rozehřejte polovinu másla (50 g) spolu s jednou lžící olivového oleje. Na této směsi orestujte kuřecí maso z obou stran dozlatova. Maso nemusí být zcela propečené, protože se ještě bude dusit. Hotové maso vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Do pánve přidejte zbylé máslo a druhou lžíci olivového oleje. Vařečkou seškrábněte připečené kousky ze dna pánve, aby chuť zůstala v omáčce. Přidejte cibuli a na mírném plameni ji restujte přibližně 15 minut, dokud nezměkne a nezíská krásnou zlatohnědou barvu. Občas promíchejte.
- Pokud chcete, zvýrazněte sladkost cibule lžičkou hnědého cukru. Poté cibuli poprašte hladkou moukou a důkladně promíchejte. Přilijte bílé víno, které nechte odpařit, a následně přidejte hovězí vývar. Přidejte i lístky tymiánu a nechte omáčku vařit na středním plameni asi 5 minut, aby mírně zhoustla.
- Do omáčky vraťte kuřecí maso, přikryjte poklicí a nechte dusit dalších 10 až 15 minut, aby maso bylo měkké a šťavnaté.
- Na závěr posypte maso nastrouhaným sýrem. Pánev buď přikryjte a nechte sýr roztát, nebo ji vložte do trouby pod gril a zapékejte, dokud sýr nezíská zlatavou krustu.
Tipy pro vylepšení receptu
- Nemáte bílé víno? Můžete ho nahradit trochou jablečného octa smíchaného s vodou.
- Kromě bagety a bramborové kaše zkuste také těstoviny nebo rýži, které skvěle nasají omáčku.
- Pokud chcete ušetřit čas, můžete si karamelizovanou cibuli připravit dopředu a uchovat ji v lednici až několik dní.
Zdroj: Autorský recept Sophia Michalčíková