Bez kávy si mnoho lidí nedovede představit den. Někteří ji pijí kvůli chuti, jiní kvůli energii. Patříte k milovníkům kávy i vy? Jste si jisti, že to s jejím denním příjmem nepřeháníte? Možná si totiž škodíte.
Káva je součástí života mnoha lidí a podle společnosti Ipsos si ji dopřeje alespoň jednou týdně 84 % Čechů. Důvodů, proč si ji dávají, je hned několik. Některým slouží jako nakopávač energie, jiní ji konzumují zejména pro chuť a berou ji jako součást malých denních rituálů a další mají kávu spojenou s relaxem.
„Kávu miluji a není den, kdy bych si ji nedopřála. Piji dva šálky denně na chuť a mám to spojené s knížkou, dobrou kamarádkou nebo pobytem na sluníčku. Miluji to, ale nepřeháním to. Piji bez mléka i bez cukru a snažím se z ní vymáčknout nejvíc benefitů,“ svěřuje se Karin.
O kávě toho bylo řečeno do dnešního dne už mnoho. Díky četným studiím a výzkumům o ní víme, že má své benefity, ale samozřejmě záleží na spoustě faktorů. Například na tom, kdy kávu pijete, jaký druh, s čím ji mícháte a jaký je váš zdravotní stav. Říká se, že všeho moc škodí, a u kávy to platí dvojnásob. Kolik šálků denně je ještě v pořádku a kolik už ne?
„Káva obsahuje velké množství bioaktivních látek a antioxidantů a může přispívat ke zdraví srdce. Hlavní složka kávy, kofein, nám napomáhá udržet koncentraci a fyzickou výkonnost. Dle některých studií může být mírná konzumace kávy spojena se sníženým rizikem některých onemocnění, jako je cukrovka 2. typu, Parkinsonova choroba nebo onemocnění jater. Nic se ale nemá přehánět, kofein ve větší míře může zvyšovat krevní tlak, zhoršovat kvalitu spánku nebo vyvolávat nervozitu. U konzumace kávy je vhodné zvolit racionální přístup a nezapomínat na hydrataci. Káva má diuretické účinky, takže podporuje vylučování tekutin. Ale pokud máte dostatečný pitný režim, nedochází k výrazné dehydrataci,“ uvádí pro Kupi.cz výživová poradkyně Lenka Tarasidu.
Studie uvádí, že přibližně tři šálky kávy denně nepředstavují žádné riziko, naopak jde o prospěšné množství. Bezkofeinová káva navíc může v takovém množství snížit výskyt a vznik kardiovaskulárních onemocnění a kofeinová je zase spojena se snížením vzniku arytmie.
Doporučený denní příjem kávy potvrzuje i nutriční specialistka Lenka Tarasidu: „Doporučená denní dávka kofeinu je cca 400 mg, což jsou 3–4 šálky. Za vysokou hranici se považuje 600 mg kofeinu denně, což odpovídá asi 6 šálkům a může zvyšovat riziko zdravotních problémů.“
„Byla doba, kdy jsem kávou svůj den začínal, ale i končil. Měl jsem celkem náročné zaměstnání a byla to věc, která mi pomáhala udržet vysoké tempo. Bylo mi jedno, jestli je pět ráno nebo devět večer, kávu jsem konzumoval počas celého dne a byl jsem schopen vypít třeba i litr a půl. Samozřejmě s mlékem a cukrem. Podepsalo se mi to na zdraví a ukončil jsem jak pití kávy, tak i náročnou práci. Cítím se lépe a dnes si dám raději čaj,“ přiznává bývalý stavbyvedoucí Milan.
Mezi projevy přemíry kofeinu může patřit:
Jak již bylo řečeno, velmi záleží na tom, v jaké formě kávu pijete. Pokud si do ní přidáváte cukr, může to být kámen úrazu. Existují ale i alternativní sladidla. Stejně tak to platí pro mléko.
„Slazení kávy zvyšuje energetický příjem dne a nadměrná konzumace může vést k přibírání. Jelikož se jedná o cukr rafinovaný přidaný, zvyšujete si jeho doporučený denní příjem, který je 50 g. Slazením můžete zvyšovat riziko diabetu a způsobovat kolísání cukru v krvi během dne. Alternativa jsou sladidla, ale ta mohou zkazit dojem z kávy. Mléko v kávě ovlivňuje její chuť a stravitelnost. Klasické kravské mléko obsahuje bílkoviny, vápník a vitamín D, ale pro některé lidi může být nevhodné, protože mohou mít potíže s trávením laktózy. Alternativou jsou rostlinná mléka ovesná, mandlová, sójová či kokosová,“ komentuje Lenka Tarasidu.
Kávu si dáváme nejen na chuť, ale i proti únavě, třeba po probuzení. Z časového hlediska ráno bývá hladina stresového hormonu kortizolu nejvyšší kolem 9. hodiny. Proto je lepší si dát kávu později dopoledne, třeba až po 10. hodině. Odpoledne je třeba si dát pozor, aby vám nenarušila spánek. Doporučená hranice je cca 16. hodina.
U sportovců může káva zlepšit výkon a vytrvalost, ale v nadměrném množství dehydratuje. Lidem se zvýšenou pracovní zátěží může pomoci s koncentrací. Pozor, příliš mnoho kofeinu naopak vede ke stresu a vyčerpání. U těhotných žen je to individuální. Obecně se doporučuje dávka maximálně 200 mg kofeinu denně, což odpovídá 1–2 šálkům. Pokud trpíte například vysokým tlakem, refluxem nebo nespavostí, doporučuje se příjem kofeinu omezit.
Vždy je vhodné se v případě jakýchkoliv obav poradit s lékařem.
Dnešní doba přináší mnoho možností, a proto si z různých důvodů můžeme vybrat alternativy běžné kávy. „Vhodnou alternativou je bezkofeinová káva. Obsahuje minimum kofeinu a zachovává si část chuťových a zdravotních výhod. Dále pak čekanková káva, která neobsahuje kofein a podporuje zažívání. V těhotenství a po porodu je velmi oblíbená cereální, kávovinová pražená směs, která obsahuje ječmen, slad z ječmene, čekanku a žito. Navíc je bez kofeinu. Další alternativou je matcha nebo zelený čaj. Obsahují L-theanin, který zlepšuje soustředění a uklidňuje. Dále pak Yerba maté, což obsahuje přírodní kofein, je bohaté na antioxidanty a působí jinak než káva,“ dodává výživová specialistka Lenka Tarasidu.
Pamatujte, že do denního příjmu kofeinu se nepočítá pouze káva, ale i další nápoje a potraviny, ve kterých kofein najdeme, ať už jsou to energetické nápoje, černý či zelený čaj, nebo různé tyčinky i čokoláda.
Zdroje: Kupi.cz, Lenka Tarasidu, European Journal of Preventive Cardiology, ACOG, FDA