Malinové čokoládové brownies – dezert, který spojuje intenzivní čokoládovou chuť s osvěžujícími malinami. Tato sladká kombinace je ideální pro všechny, kdo milují sladké, ale zároveň chtějí něco trochu jiného. Brownies jsou vláčné, hříšně dobré a díky malinám mají svěží ovocný nádech. Navíc je jejich příprava neuvěřitelně snadná a zvládne ji opravdu každý. Připravte si je na rodinnou oslavu, romantický večer nebo jen tak ke kávě. Uvidíte, že jeden kousek nikdy nestačí!
Oblíbený dezert po celém světě
Brownies, původem z USA, se staly oblíbeným dezertem po celém světě. A není divu – kdo by odolal vláčnému čokoládovému těstu, které se rozplývá na jazyku? V této verzi jsme klasický recept povýšili na další úroveň přidáním malin. Kombinace sladké čokolády a lehce kyselých malin je jednoduše dokonalá.
Tento recept je ideální pro všechny, kteří hledají něco rychlého, chutného a trošku trendy. Navíc si ho můžete snadno přizpůsobit podle své chuti – třeba přidáním oříšků nebo jiného ovoce. Tak co, jdete do toho s námi?
Malinové brownies
- Počet porcí: 12
- Délka přípravy: 45 minut
Ingredience
- 250 g másla (nakrájeného na kousky)
- 200 g kvalitní tmavé čokolády (nalámané na kousky)
- 100 g mléčné čokolády (nalámané na kousky)
- 400 g světlého třtinového cukru
- 150 g hladké mouky
- 50 g kakaa
- špetka soli
- 4 větší vejce
- 200 g čerstvých malin
Postup přípravy
- Připravte si vodní lázeň – do většího hrnce nalijte vodu, postavte na něj mísu tak, aby se nedotýkala hladiny vody, a zahřívejte na mírném plameni. Do mísy vložte máslo, tmavou čokoládu a mléčnou čokoládu a za stálého míchání nechte vše rozpustit, dokud nevznikne hladká směs.
- Do rozpuštěné čokoládové směsi postupně přisypávejte světlý třtinový cukr a míchejte, dokud se zcela nerozpustí a směs nezíská jednolitou konzistenci. Poté sundejte mísu z vodní lázně a nechte ji lehce vychladnout.
- Mezitím si předehřejte troubu na 160 °C a připravte si pekáček, který vyložíte pečicím papírem.
- Do čokoládové směsi začněte po jednom zašlehávat vejce. Každé vejce důkladně vmíchejte, než přidáte další, aby se směs spojila.
- Přes jemné síto prosejte do směsi hladkou mouku, kakao a špetku soli. Vše pečlivě promíchejte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
- Do těsta vsypte polovinu čerstvých malin a opatrně je zamíchejte tak, aby se nerozmačkaly. Poté těsto nalijte do připraveného pekáčku a rovnoměrně ho uhladíte stěrkou.
- Na povrch těsta rozložte zbylé maliny a lehce je vtlačte do těsta. Pekáček vložte do trouby a pečte 30–35 minut podle toho, jak moc vláčné a „mokré“ brownies preferujete.
- Upečené brownies nechte zcela vychladnout v pekáčku. Poté je nakrájejte na čtverce a servírujte.
Banánové brownies
Nevíte, co s přezrálými banány? Dejte je do brownies! Máme pro vás naprosto vynikající recept na banánové brownies, do kterého se zamilujete. Doporučujeme použít alespoň 70% čokoládu, ať to má ten správný říz. Příprava banánového brownies je jednoduchá a zvládne ji každý. Tahle dobrota se vám na stole dlouho neohřeje, tak klidně udělejte hned dvojitou dávku!
Banánové brownies
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud chcete brownies ještě více čokoládové, přidejte do těsta hrst nasekané hořké čokolády.
- Pro extra křupavost můžete do těsta zamíchat hrst nasekaných oříšků, například vlašských nebo lískových.
- Maliny můžete nahradit jiným ovocem, například borůvkami nebo višněmi, které také skvěle ladí s čokoládou.
- Brownies skladujte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě, aby zůstaly vláčné. Pokud je chcete podávat teplé, stačí je krátce ohřát v mikrovlnné troubě.
- Pro dokonalý zážitek servírujte brownies se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo čerstvými malinami jako ozdobou.
Zdroj: Autorský recept Sophia Michalčíková